Recepty
Králík po myslivecku

Před vařením se podíváme na králičí maso optikou čínské dietetiky.
Králík je očima TCM:
- povahy svěží
- chuti sladké
- vstupuje do drah Sleziny a Žaludku
Vařený celer s exotickým kořením

Celer je sladké a hořké chuti, chladné povahy a vstupuje do dráhy Jater a Žaludku. Vyrovnává Játra, pročišťuje horkost, rozptyluje vítr, zamezuje Vlhk...
Asijský houbový vývar

Než se pustíme do přípravy houbového vývaru, podíváme se na naše hříbky očima TCM.
Boletus - Niu Gan Jun je:
- povahy neutrální
- chuti slané
- s tropisme...
Pečené jehněčí koleno se špenátem

Barevně i chuťově vyvážená kombinace masa a svěží zeleniny. Nejdříve se podíváme na obě základní suroviny očima TCM.
Jehněčí maso je:
- povahy horké
- ch...
Medicinální víno z Gou Qi Zi

Medicinální vína a likéry jsou v TCM oblíbená. Patří mezi nejstarší způsoby léčby. První písemné záznamy se dochovaly z období dynastie Xia (2205-1766...
Cuketová polévka s koprem

Než se pustíme do přípravy polévky, podíváme se na cuketu očima TCM.
Cuketa - Zhi Gua je:
- svěží povahy
- sladké chuti
- vstupuje do drah Žaludku a Močov...
Krémová kaštanová polévka

Ale nejdříve se na kaštany podíváme očima TCM.
Jedlé kaštany jsou:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do drah Sleziny a Ledvin
- Umí: ...
Pórková polévka s lososem

Pórková polévka je ideální do podzimních dní. Můžete si ji udělat i bez lososa a zůstane lahodná. Ale uzená ryba polévce dodá až sváteční ráz :-)
Než s...
Marinovaná kotleta vonící Středomořím

K létu grilování patří. Jenže samotný proces grilování je velmi yangový a pokrmu dodá mnoho horka, kterého je v létě dost samo o sobě. Proto přináším...
Velikonoční beránek ze slzovkové mouky

Yi Yi Ren neboli slzovka jsou semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čistící účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovk...
Kuře tikka masala

Pak takové kuřecí maso bude:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do drah: Sleziny, Žaludku a Ledvin
- zahřívat Střed, posilovat Slezinu a Žaludek ...
Hruškový koláč

Než začneme péct, podíváme se na hrušky očima TCM.
Hrušky jsou:
- povahy svěží
- chuti sladké a lehce kyselé
- vstupují do dráhy Plic a Žaludku
- Umí:
- pro...
Jáhlové knedlíky s jahodami

Než se pustíme do vaření, povíme si něco o jahodách a jáhlách očima TCM.
Jahody jsou:
- chladné povahy
- sladké a kyselé chuti
- vstupují do dráhy Plic, S...
Velikonoční nádivka s kopřivami

Recept nebude úplně nejrychlejší a bude chtít trochu přípravy. Ovšem chuťově to bude dobrota, to slibujeme!
Na středně velký pekáček budete potřebovat:...
Vánoční oříškové sušenky

Ovšem našemu organismu jen prospěje, pokud tradiční recepty odlehčíme. Případně můžeme jet zcela cukrfree, ale pak to chce volit sladší ingredience ja...
Miso polévka

Miso je fermentovaná podoba některých luštěnin či obilovin. Tradičně se vyrábí ze sójových bobů, ale na trhu naleznete miso např. i z cizrny, špaldy, ...
Zapečené zelí se slaninou

Na tento recept využijete suroviny, které jsou i v zimním období z českých zdrojů. Fantazii se meze nekladou, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny ...
Dýňový guláš s tempehem

Dýně má tropismus ke Slezině a Žaludku, proto je umí velmi dobře doplnit. Zároveň přeměňuje Tan a vytahuje hnis.
Pro tento recept se nejvíce hodí oranž...
Mazanec ze slzovkové mouky

Budete potřebovat:
- 250 g slzovkové mouky
- 100 g kukuřičné mouky
- 100 g pohankové mouky
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- 2 lžíce oleje
- 190 g třtinového cukru ...
Topinamburové krokety plněné kopřivami

Z pohledu TCM je topinambura neboli též jeruzalémský/židovský artyčok:
- neutrální povahy
- sladké chuti
- vstupuje do drah Plic, Tlustého střeva, Slezi...
Fazolová polévka se zelím

Podzimu vládne Kovový prvek a s ním i suchost, na kterou jsou nejvíce náchylné Plíce, proto recept na polévku, která posílí Qi Plic a vyživí jejich ev...
Cizrnové kari s dýní

Dýně je univerzální potravina, kterou můžete směle využít téměř v každou roční dobu.
Je totiž:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do drah Sleziny...
Zimní pečená zelenina

Ideální strava je vždy lokální a sezónní. V předjaří toho už moc uskladněného v našem středoevropském regionu není, a přece se dá z kořenové zeleniny,...
Z jednoho hrnce - pečené maso se zeleninou

Dnešní recept bude spíše jen inspirací na nekonečné varianty hutných a chutných pokrmů, které nás v zimě hezky vyživí.
Ingredience pro 4 osoby:
- vepřov...
Ovocné rozvary na podzimní kaše

Začneme klasikou všech klasik - jablečným rozvarem se zahřívacím kořením.
Jablečný rozvar
- oloupaná a na menší kousky pokrájená jablka
- skořice a hřebí...
Závin se špenátem a tofu

Lehké, letní jídlo, které vyživí Yin a zvlhčí suchost. Umí pročistit horkost z Plic a Žaludku. Podpůrný pokrm např. při léčbě zácpy, žaludečních vředů...
Zahřívací Chai masala

Ingredience:
- 7-10 tobolek zeleného kardamomu
- 4 celé hřebíčky
- 1 badyánovou hvězdičku
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- pár semínek fenyklu
- 5 kuliček ...
Japchae – marantové nudle na korejský způsob

Japchae se nám velmi pravděpodobně povede napoprvé!
Potřebná kuchyňská výbava:
dva větší hrnce
pánev
mísa na smíchání všeho dohromady
vět...
Medicinální víno z česneku medvědího

Medvědí česnek je úžasná jarní bylina, která probudí i medvěda ze zimního spánku (dobře, tak neprobudí, ale medvědi se jím po probuzení rádi krmí, pro...
Bublanina s třešněmi

Třešně jsou vynikajícím ovocem. Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou teplé povahy a sladké chuti. Vstupují do dráhy Sleziny, Plic, Srdce a Ledvin. ...
Ořechovo-mandlové kuličky s kustovnicí

Kustovnice neboli Gou Qi Zi jsou plody nenáročného keře, který je původem z Asie. Pěstovat jej lze i u nás.
Drobné červené plody kustovnice čínské očim...
Meruňkový koláč s levandulí

Než se pustíme do pečení, něco málo o meruňkách a levanduli očima TCM.
Meruňka - Xing je:
- neutrální povahy
- sladké a kyselé chuti
- s tropismem do Žalu...
Congee - základ stravy

Congee v překladu znamená "vodní rýže", což vystihuje přípravu pokrmu. Tento nejjednodušší, nejstravitelnější a chuťově nejfádnější pokrm na světě se ...
Postní "škvarková" pomazánka z pohanky

Než se pustíme do přípravy skvělé a rychlé pomazánky, podíváme se na pohanku očima TCM.
Qiao Mai je:
- povahy svěží a neutrální (pražená - hnědá až tepl...
Mungo dhal s rajčaty a kokosovým mlékem

Než se pustíme do vaření, podíváme se na fazolky mungo očima TCM.
Vyznačují se:
- chladnou povahou
- sladkou chutí
- tropismem do drah Srdce a Žaludku
Um...
Medicinální víno pro podporu Qi a Krve

Staří mistři tradiční čínské medicíny připravovali medicinální vína z léčivých bylin. My jsme pro Vás připravili recept na doplnění Qi a Krve z ingred...
Pomalu vařená kachna s bylinami

Kachní maso dokáže krásně vyživit Yin. A dlouhé pomalé vaření tuto její schopnost ještě umocní. A Yin spolu s Krví dokáží dobře kotvit našeho ducha. A...
Rosolovka s brokolicí

Bai Mu Er neboli rosolovka řasotvará patří mezi důležité léčivky v tradiční čínské medicíně. Od pradávka se používá pro doplnění Yinu Plic a Žaludku. ...
Celozrnná rýže s pórkem a jidášovým uchem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 menší pórek
- hrstičku sušených hub jidášovo ucho
- jednu větší mrkev
- 1 uzené nebo marinované tofu
- 250 g rýže natu...
Kuře v seně

Pokud ne, můžete si upéct kuře klasicky, ale nebude to mít ten nádech odcházejícího léta a přicházejícího podzimu.
Ale nejdříve se podíváme na kuřecí m...
Mesclun z jarního bejlí

Divoké jarní lupení je plné síly, nebojte se jej použít do svěžího salátu plného zdraví. Ale pečlivě vybírejte místo, kam půjdete na jeho sběr.
Na jedn...
Snídaňová slzovka nasladko i slano

Slzovka obecná je jednou z nejstarších pěstovaných pseudoobilovin na světě. Základ stravy tvořila již ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Semena tét...
Jehněčí pečínka s citrony a rozmarýnem

Jehněčí maso je silně tonizující, a proto se připravuje jako tradiční velikonoční pokrm, aby vyživil člověka nejen po dlouhé zimě, ale i po postním ob...
Posilující polévka

Co budeme na přípravu polévky potřebovat?
- Ti co cítí, že potřebují doplnit "sílu", tedy QI (pocit vyčerpáni, únava), použijí jako základ 1kg hovězíh...
Jarní čaj pro posílení Jater a Ledvin

První z nich - kustovnice - po dlouhé zimě posílí Yin Ledvin a Jater (vnímáme jako energetické orgány) a druhá - chryzantéma - urovná a pročistí Játra
Chřestové rizoto ze slzovky

Z pohledu TCM je chřest povahy chladné, chuti sladké a hořké. Vstupuje do drah Plic, Sleziny a Ledvin. Umí pročistit horko a odvést vlhkost. Zvlhčuje ...
Malinový dort

Ingredience na korpus:
- 200 g arašídové mouky (případně mix špaldové a kokosové)
- 120 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10...