Zahřívací Chai masala

Ingredience:

  • 7-10 tobolek zeleného kardamomu
  • 4 celé hřebíčky
  • 1 badyánovou hvězdičku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • pár semínek fenyklu
  • 5 kuliček bílého pepře
  • 1-2 kousky skořice
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 květy Vitálky barvířské - XUE JU HUA
  • 2 větší hrnky vody
  • 1 lžíce kvalitního černého sypaného čaje (nejlépe assam nebo darjeeling)
  • 1 větší hrnek mandlového mléka (můžete použít i jiné podle chuti)
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo medu dle chuti


Příprava:
Koření lze použít v celku, ale nejlepší je čerstvě nadrcené ve hmoždíři nebo hrubě namleté v mlýnku na kávu či koření.

Do kastrolu nalijte vodu, vložte všechny bylinky a přiveďte k varu. Poté stáhněte a na mírném plynu povařte 10-15 minut, aby se koření nejen krásně rozvonělo, ale hlavně vydalo svou léčivou sílu. Následně přidejte čaj a povařte dalších cca 3-5 minut podle požadované síly čaje. Přidejte mléko a opět přiveďte k varu. Hotový nápoj přeceďte do hrnku a oslaďte, pokud potřebujete :-)

Čaj se pije ještě horký, aby pořádně prohřál vnitřek organismu. Na zdraví!

Poznámky:

  • Hřebíček DING XIANG svou teplou povahou a ostrou chutí vyhání chlad a harmonizuje trávení.
  • Badyán DA HUI XIANG se vyznačuje sladkou a ostrou chutí a teplou povahou, působí antiviroticky, posiluje imunitu, léčí bolesti kloubů.
  • Fenykl XIAO HUI XIANG svou aromatickou chutí pomáhá s trávením, nadýmáním, bolestmi břicha či nechutenstvím.
  • Skořice ROU GUI zahřívá nitro, léčí bolestivou menstruaci, klouby a působí jako afrodiziakum.
  • Muškátový oříšek ROU DOU KOU vedle afrodiziakálních účinků posiluje trávení zahřátím Středu těla.
  • Černý čaj je teplé povahy a hořké chuti. Má tropizmus k Srdci, Játrům, Žaludku, Močovému měchýři a Tlustému střevu. Rozhýbává Qi, bystří ducha Shen, podporuje trávení, odvádí Vlhkost a uvolňuje toxiny.