Vařený celer s exotickým kořením

Celer je sladké a hořké chuti, chladné povahy a vstupuje do dráhy Jater a Žaludku. Vyrovnává Játra, pročišťuje horkost, rozptyluje vítr, zamezuje Vlhkosti. Léčí vysoký krevní tlak, závrať a bolesti hlavy, zarudlý obličej a červené oči, krvavý průjem, mokvající abscesy a otoky.

Ve vařené formě je celer velmi dobře stravitelný.

Ingredience:

  • 1 celerová hlíza
  • jogurt
  • kysaná smetana
  • cibule
  • kyselejší jablko
  • kurkuma, hořčice, citrón nebo jablečný ocet
  • sezamový olej
  • sůl, pepř, červená paprika

Příprava:

Do vařící vody vložíme oloupaný a na větší plátky pokrájený celer. Po uvaření jej nakrájíme na podlouhé proužky. Mezitím si připravíme zálivku: trochu jogurtu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme kurkumu, sezamový olej, pepř, najemno nakrájenou cibuli, trošku hořčice a sůl, dochutíme citronem nebo octem a červenou paprikou. K celeru přidáme na drobno nakrájené jablko. Vše dobře promícháme a necháme odležet. Podáváme s brambory nebo kouskem pečiva.

Poznámky:

Tento salát je osvěžující a posilující zároveň, vytváří šťávy. Skvělý při neklidu, poruchách spánku, vysokém krevním tlaku či zvýšeném cholesterolu.