Zapečené zelí se slaninou

Na tento recept využijete suroviny, které jsou i v zimním období z českých zdrojů. Fantazii se meze nekladou, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny k zapečení. My jsme použili jako základ červené zelí a k tomu celer, ale dobré je i např. s dýní, mrkví, topinambury nebo bramborami.

Nejdříve se podíváme na zelí očima TCM. Zelí - JUAN XI CAI má neutrální povahu, sladkou a ostrou chuť. Tropismus do Plic, Žaludku a Tlustého střeva. Napomáhá rozhýbávat Qi, pročišťuje horko, odstraňuje toxiny, zastavuje kašel, čistí krev, zvlhčuje střeva a utišuje ducha Shen.

Ingredience:

  • menší zelí, nebo polovina velké hlávky (bílé, červené - to je jedno)
  • půlka bulvy celeru
  • 150g slaniny
  • 1 větší cibule
  • 250 ml sladké smetana
  • 2 vejce
  • lžíce másla nebo sádla
  • sůl, kmín, majoránka a pepř na dochucení
  • (brynza - není nutná)

Postup:

Zelí zbavíme košťálu a pokrájíme na nudličky či čtverečky, jak to vyjde :-) Dáme vařit do mírně osolené vody. Očistíme a nakrájíme celer na větší kostičky a přidáme vařit k zelí. Povaříme do změknutí, ca 20 min. Mezitím si na pánvičce na másle či sádle orestujeme nakrájenou cibuli a na závěr přidáme slaninu a také zlehka opečeme. Ve smetaně rozšleháme 2 celá vejce a zlehka osolíme.

Měkkou zeleninu scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme slaninu, špetku (mletého) kmínu, opepříme, osolíme a přidáme trochu majoránky. Vše poctivě promícháme, ochutnáme, v případě potřeby ještě dosolíme. Hotovou směs vložíme do zapékací mísy a přelijeme smetanou s vejci. Navrch můžeme a nemusíme dát brynzu. Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200 C. Pečeme ca 40 minut. Podáváme klidně jen tak nebo třeba s brambory, kuskusem, obilovinami. Naše děti tento pokrm milují s bramborovou kaší.

Přejeme Vám dobrou chuť!