Medicinální víno z česneku medvědího

Medvědí česnek je úžasná jarní bylina, která probudí i medvěda ze zimního spánku (dobře, tak neprobudí, ale medvědi se jím po probuzení rádi krmí, protože umí "nakopnout"). I nás dokáže nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém - snižuje hladinu LDS cholesterolu, reguluje krevní tlak a má protisrážlivé a anti-sklerotické vlastnosti.

V Číně medvědí česnek používají při boji s virózou jako podpůrný prostředek. A to co dvě hodiny trochu čerstvého lupení. Celkem možno až ca 100g za den.

Obecně sušený česnek ztrácí své síly, takže je určitě lepší jej konzumovat syrový a prodloužit si jeho čerstvost např. v pestu nebo v alkoholové tinktuře.
Přidáváme tip na medicinální víno.

Budete potřebovat:

  • 1/4l bílého vína
  • hrst čerstvých listů

Postup:

Listy zbavíme stonků, omyjeme, pokrájíme nadrobno, zalijeme je vínem a krátce povaříme. Scedíme, osladíme podle chuti medem a pomalu po doušcích popíjíme. Užíváme obden.