Z pohledu TCM je chřest povahy chladné, chuti sladké a hořké. Vstupuje do drah Plic, Sleziny a Ledvin. Umí pročistit horko a odvést vlhkost. Zvlhčuje suchost Plic, léčí neustupující kašel, patologickou žízeň a zácpu.
Přidáváme tip na chřestové rizoto ze slzovky.
Na 2-3 porce budete potřebovat:
- 6 lžic slzovky
- 5 lžic kulatozrnné rýže
- kokosové mléko
- zelený chřest
- holandská omáčka
- strouhaný sýr na posyp
Postup:
Slzovku s rýží předem namočíme na 20 minut do vody – důkladně propláchneme. Zalijeme kokosovým mlékem, které zředíme trochou vody a vaříme zhruba 20 min. Konce zeleného chřestu oloupeme, nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vody, stačí 10 min. Scedíme a smícháme s uvařenou slzovkou+rýží. Dáme na talíř a přidáme holandskou omáčku. Posypeme libovolným sýrem.
Přejeme dobrou chuť!