Hruškový koláč

Než začneme péct, podíváme se na hrušky očima TCM.

Hrušky jsou:

  • povahy svěží
  • chuti sladké a lehce kyselé
  • vstupují do dráhy Plic a Žaludku
  • Umí:
  • pročistit horko, rodit tekutiny - sucho v ústech, nechutenství
  • zvlhčit sucho a přeměnit hlen - suchý kašel, vykašlávání nažloutlých hlenů, ztráta hlasu

Na koláč budete potřebovat:

  • zralé hrušky nebo hruškový kompot (z málo zralých hrušek to bude moc suché, pak raději volte kompot)
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 130 g špaldové mouky (nebo mix méně obvyklých - dobře funguje třeba poměr: 30 g ječné, 70 g pohankové a 50 g rýžové či kukuřičné)
  • 10 g prdopeče
  • 25 g kakaa nebo karobu
  • špetka soli

Postup:

  • Začneme hruškami, které si omyjeme, rozčtvrtíme a vyjmeme jádřince, poté je nakrájíme na tenké plátky ca 0,5 cm široké. Zapneme troubu na 200 C. Poté vyšleháme máslo s cukrem a následně po jednom vmícháe vejce - vše ještě krátce vyšleháme. Následně přidáme prosátou mouku s kakaem, špetkou soli a práškem do pečiva. Vše řádné promícháme. Lze také máslo rozpustit a ušlehat vejce s cukrem a následně přidat vychladlé máslo a všechny sypké suroviny a řádně promíchat.
  • Hustší těsto vylijeme do předem vysypané koláčové formy. Nahoru elegantně vyskládáme hrušky a šup s tím do předehřáté trouby. Pečeme ca 30 min.
  • Podáváme jen tak nebo s kopečkem šlehačky či zakysané smetany.