Než začneme péct, podíváme se na hrušky očima TCM.
Hrušky jsou:
- povahy svěží
- chuti sladké a lehce kyselé
- vstupují do dráhy Plic a Žaludku
- Umí:
- pročistit horko, rodit tekutiny - sucho v ústech, nechutenství
- zvlhčit sucho a přeměnit hlen - suchý kašel, vykašlávání nažloutlých hlenů, ztráta hlasu
Na koláč budete potřebovat:
- zralé hrušky nebo hruškový kompot (z málo zralých hrušek to bude moc suché, pak raději volte kompot)
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 130 g špaldové mouky (nebo mix méně obvyklých - dobře funguje třeba poměr: 30 g ječné, 70 g pohankové a 50 g rýžové či kukuřičné)
- 10 g prdopeče
- 25 g kakaa nebo karobu
- špetka soli
Postup:
- Začneme hruškami, které si omyjeme, rozčtvrtíme a vyjmeme jádřince, poté je nakrájíme na tenké plátky ca 0,5 cm široké. Zapneme troubu na 200 C. Poté vyšleháme máslo s cukrem a následně po jednom vmícháe vejce - vše ještě krátce vyšleháme. Následně přidáme prosátou mouku s kakaem, špetkou soli a práškem do pečiva. Vše řádné promícháme. Lze také máslo rozpustit a ušlehat vejce s cukrem a následně přidat vychladlé máslo a všechny sypké suroviny a řádně promíchat.
- Hustší těsto vylijeme do předem vysypané koláčové formy. Nahoru elegantně vyskládáme hrušky a šup s tím do předehřáté trouby. Pečeme ca 30 min.
- Podáváme jen tak nebo s kopečkem šlehačky či zakysané smetany.