Polenta

Zapomeňte však na instantní podobu (úpravou surovina ztrácí mnoho Qi i chuti). Raději si dopřejte si tu z rozemletých zrn (seženete ve zdravé výživě nebo i v DMku). Tělu prospěje mnohem více. Mnozí polentu zkusí, ale nenadchne je, protože… nejspíš nebyla ideálně připravena. A tak si dovolíme jednoduchý návod, ze kterého si připravíte chutný základ, který dále můžete použít dle své libosti – naslano, nasladko….

Ale nejdříve se podíváme, co o kukuřici víme.

Yu Shu Shu očima TCM:

  • Neutrální povaha
  • Sladká a fádní chuť
  • Tropismus k Žaludku, Močovému měchýři a Ledvinám

Umí:

  • Posílit a harmonizovat Žaludek – nechutenství, špatné trávení (možno spolu s rýží)
  • Odvést vlhkost – otoky, obtížné močení

Návod na přípravu:

  • Sehnat lze kukuřičnou krupici jemnou a hrubou. Jemná je skvělá na kaši či jako příloha. Hrubou je po uvaření, vychladnutí a ztuhnutí ještě vhodně opéct či použít na grilování.
  • Na 1 hrnek polenty přidáme 4-5 hrnků mírně osolené vody. Dobře rozmícháme a pomalu při občasném míchání přivedeme k varu a zvolna vaříme až 45 min. Po ca 15 minutách polenta zhoustne natolik, že začne vypadat jako hotová kaše, ale je třeba vytrvat a za občasného míchání vařit dál. Získáme tak jemnější, sladší a hebčí podobu. Pokud by Vám přece jen už přišla hodně hustá, můžete ji naředit trochou vroucí vody. Na koci vaření se polenta zjemní máslem (3-4 lžíce) nebo olivovým olejem a v případě potřeby se dosolí. Vodu lze nahradit i mlékem – ale je pak velmi sytá, anebo vývarem, ale pak má zase velmi výraznou chuť. Tradičně se připravuje z vody.

Pár tipů na servírování:

  • Jako příloha např. ke guláši, masovým či zeleninovým ragů, ratatouille, leču.
  • Samostatně jako sytá večeře po zamíchání sýra do ještě horké kaše – např. strouhaný parmazán nebo pecorino či gorgonzola. Lze ozdobit zeleninou dle chuti.
  • Kaši lze nalít do olejem vymazaného pekáčku, pomazat rajčatovou omáčkou, neskládat na ni zeleninu, uvařené maso, šunku či houby dle libosti, posypat sýrem a krátce zapéct – vznikne velmi chutný slaný koláč.
  • Kaši nalít do vymazaného pekáčku, uhladit a nechat vychladnout, čímž ztuhne. Následně ji můžeme pokrájet a opéct či dát na gril a podávat jako přílohu k pečeným či grilovaným masům.
  • Hotovou polentu lze podávat i na sladko – do horké kaše vmíchat domácí marmeládu či sirup, posypat ořechy, kokosem či karobem, ozdobit čerstvým ovocem a máte luxusní snídani. V tomto případě je možné pro jemnější chuť nahradit část vody mlékem, anebo použít rostlinné mléko.
  • Můžete zkusit i lívanečky – hotovou kaši necháme ztuhnout a následně z ní vykrájíme kolečka velikosti lívanců. Ty opečeme na másle a podáváme stejně jako oblíbené lívanečky.
  • Ztuhlou kaši ochucenou např. parmazánem a tymiánem či česnekem můžete vykrajovat do libovolných tvarů a připravit tak originální bezlepkové jednohubky. Např. takový kapr (v létě) obložený uzeným lososem jistě potěší každého hosta :-)

Přejeme dobrou chuť!