Než se pustíme do vaření, povíme si něco o jahodách a jáhlách očima TCM.
Jahody jsou:
- chladné povahy
- sladké a kyselé chuti
- vstupují do dráhy Plic, Sleziny, Jater, Ledvin a Žaludku
Umí:
- zvlhčit Plíce a rodit tekutiny - suchý kašel bez hlenů nebo s malým množstvím hlenu, bolest v krku a oteklé hrdlo
- posílit Ledviny - časté a hojné močení
- zpevnit Slezinu - nechutenství a trávicí potíže, závrať a slabost z vyčerpání po nemoci
- doplnit a vyživit Játra - kocovina
Jáhly (též proso) jsou:
- chladné povahy
- sladké a slané chuti
- vstupují do dráhy Ledvin, Sleziny a Žaludku
Umí:
- harmonizovat Žaludek a zpevnit Slezinu - zvracení, velká žízeň, průjem
- posílit Ledviny
Jdeme vařit!
Ingredience pro 4 osoby:
- jahody anebo jiné sezónní ovoce - borůvky, meruňky, švestky...
- 250 g jáhel
- 750 ml vody
- 100–150 g pohankové nebo kukuřičné mouky (případně lze využít i třeba špaldovou, pšeničnou...)
- špetka soli
- cukr (moučka či kokosový), rozpuštěné máslo a tvaroh na posypání (posypku dle chuti - někdo rád jen skořicový cukr, zdravější formou bude strouhaný kokos - k jahodám jde báječně, případně lze použít např. datlový sirup)
- čerstvé snítky máty či meduňky na ozdobení
Postup:
- Jáhly je třeba si uvařit dopředu - nejdříve propláchnout a pořádně spařit vroucí vodou, aby nebyly hořké. Pak dát vařit v dvojnásobku vody se špetkou soli do hodně měkka - nemíchat, nechat na mírném ohni. Uvařené jáhly vysypat do mísy a nechat pořádně zchladnout - do vlažna.
- Do takto připravených jáhel přisypeme pomalu mouku a zpracováváme hutné těsto, dokud to nepřestane lepit. Do takto připraveného těsta balíme omyté a okapané kousky ovoce. Těsta použijte dle libosti - my máme rádi co nejméně.
- Připravíme si vroucí osolenou vodu a knedlíky v ní uvaříme, dokud nevyplavou. Je třeba vařit na mírném plameni, jinak se mají tendenci rozvařovat. Z počátku zlehka odlepíme ode dna hrnce. Knedlíky opatrně vyndáme podběračkou a můžeme podávat, s čím kdo rád.
Přejeme dobrou chuť!