Jáhlové knedlíky s jahodami

Než se pustíme do vaření, povíme si něco o jahodách a jáhlách očima TCM.

Jahody jsou:

  • chladné povahy
  • sladké a kyselé chuti
  • vstupují do dráhy Plic, Sleziny, Jater, Ledvin a Žaludku

Umí:

  • zvlhčit Plíce a rodit tekutiny - suchý kašel bez hlenů nebo s malým množstvím hlenu, bolest v krku a oteklé hrdlo
  • posílit Ledviny - časté a hojné močení
  • zpevnit Slezinu - nechutenství a trávicí potíže, závrať a slabost z vyčerpání po nemoci
  • doplnit a vyživit Játra - kocovina

 

Jáhly (též proso) jsou:

  • chladné povahy
  • sladké a slané chuti
  • vstupují do dráhy Ledvin, Sleziny a Žaludku

Umí:

  • harmonizovat Žaludek a zpevnit Slezinu - zvracení, velká žízeň, průjem
  • posílit Ledviny

 

Jdeme vařit!

Ingredience pro 4 osoby:

  • jahody anebo jiné sezónní ovoce - borůvky, meruňky, švestky...
  • 250 g jáhel
  • 750 ml vody
  • 100–150 g pohankové nebo kukuřičné mouky (případně lze využít i třeba špaldovou, pšeničnou...)
  • špetka soli
  • cukr (moučka či kokosový), rozpuštěné máslo a tvaroh na posypání (posypku dle chuti - někdo rád jen skořicový cukr, zdravější formou bude strouhaný kokos - k jahodám jde báječně, případně lze použít např. datlový sirup)
  • čerstvé snítky máty či meduňky na ozdobení

Postup:

  • Jáhly je třeba si uvařit dopředu - nejdříve propláchnout a pořádně spařit vroucí vodou, aby nebyly hořké. Pak dát vařit v dvojnásobku vody se špetkou soli do hodně měkka - nemíchat, nechat na mírném ohni. Uvařené jáhly vysypat do mísy a nechat pořádně zchladnout - do vlažna.
  • Do takto připravených jáhel přisypeme pomalu mouku a zpracováváme hutné těsto, dokud to nepřestane lepit. Do takto připraveného těsta balíme omyté a okapané kousky ovoce. Těsta použijte dle libosti - my máme rádi co nejméně.
  • Připravíme si vroucí osolenou vodu a knedlíky v ní uvaříme, dokud nevyplavou. Je třeba vařit na mírném plameni, jinak se mají tendenci rozvařovat. Z počátku zlehka odlepíme ode dna hrnce. Knedlíky opatrně vyndáme podběračkou a můžeme podávat, s čím kdo rád.

Přejeme dobrou chuť!