Než se pustíme do vaření, podíváme se na fazolky mungo očima TCM.
Vyznačují se:
- chladnou povahou
- sladkou chutí
- tropismem do drah Srdce a Žaludku
Umí:
- pročistit horko a odvést vlhkost
- uvolnit toxin
- snížit hladinu cholesterolu
Ingredience pro 4 osoby:
- 300 g mungo fazolek
- 1 konzerva krájených rajčat (případně ca 400g čerstvých)
- 2 lžíce rajčatového protlaku – nemusí být
- kokosové mléko (asi 200 ml)
- 1 větší cibule
- 2 PL Ghí nebo sezamový olej
- 2 ČJ indického kari
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČJ římského kmínu či fenyklových semínek
- 1 PL cukru
- sůl, pepř
- trochu citrónové a zázvorové šťávy
- čerstvý koriandr na ozdobení
Postup:
- Fazolky mungo si namočíme přes noc. Ráno slijeme vodu, dáme do hrnce a nalijeme čerstvou vodu a přivedeme k varu. Po dobu ca 20 min. vaříme odklopené a sbíráme pěnu, poté zaklopíme a dovaříme do velmi měkkého stavu. Ca 20 minut před koncem přidáme pokrájená rajčata, event. i dvě lžíce protlaku.
- Mezitím si připravíme suché koření a cukr. Nakrájíme cibuli najemno. Na pánvi s tlustým dnem na mírném ohni rozehřejeme ghí, přidáme římský kmín a fenyklová semínka. Až se rozvoní, přidáme cibuli a smažíme ji do zesklovatění. Poté přidáme kurkumu, kari a cukr za stálého míchání krátce osmahneme (!opatrně, aby se nepřipálilo). Směs poté přidáme k uvařenému dhálu, osolíme, přidáme zázvorovou šťávu (nastrouháme kousek oloupaného zázvoru a vymačkáme šťávu – dužinu můžeme ještě využít na čaj), kokosové mléko a vše ještě společně povaříme ca 5 minut. Podáváme posypané čerstvým koriandrem a pokapané pár kapkami citrónové šťávy.
Přejeme dobrou chuť!