Mungo dhal s rajčaty a kokosovým mlékem

Než se pustíme do vaření, podíváme se na fazolky mungo očima TCM.

Vyznačují se:

  • chladnou povahou
  • sladkou chutí
  • tropismem do drah Srdce a Žaludku

Umí:

  • pročistit horko a odvést vlhkost
  • uvolnit toxin
  • snížit hladinu cholesterolu

Ingredience pro 4 osoby:

  • 300 g mungo fazolek
  • 1 konzerva krájených rajčat (případně ca 400g čerstvých)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku – nemusí být
  • kokosové mléko (asi 200 ml)
  • 1 větší cibule
  • 2 PL Ghí nebo sezamový olej
  • 2 ČJ indického kari
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČJ římského kmínu či fenyklových semínek
  • 1 PL cukru
  • sůl, pepř
  • trochu citrónové a zázvorové šťávy
  • čerstvý koriandr na ozdobení

Postup:

  • Fazolky mungo si namočíme přes noc. Ráno slijeme vodu, dáme do hrnce a nalijeme čerstvou vodu a přivedeme k varu. Po dobu ca 20 min. vaříme odklopené a sbíráme pěnu, poté zaklopíme a dovaříme do velmi měkkého stavu. Ca 20 minut před koncem přidáme pokrájená rajčata, event. i dvě lžíce protlaku.
  • Mezitím si připravíme suché koření a cukr. Nakrájíme cibuli najemno. Na pánvi s tlustým dnem na mírném ohni rozehřejeme ghí, přidáme římský kmín a fenyklová semínka. Až se rozvoní, přidáme cibuli a smažíme ji do zesklovatění. Poté přidáme kurkumu, kari a cukr za stálého míchání krátce osmahneme (!opatrně, aby se nepřipálilo). Směs poté přidáme k uvařenému dhálu, osolíme, přidáme zázvorovou šťávu (nastrouháme kousek oloupaného zázvoru a vymačkáme šťávu – dužinu můžeme ještě využít na čaj), kokosové mléko a vše ještě společně povaříme ca 5 minut. Podáváme posypané čerstvým koriandrem a pokapané pár kapkami citrónové šťávy.

Přejeme dobrou chuť!