Velikonoční nádivka s kopřivami

Recept nebude úplně nejrychlejší a bude chtít trochu přípravy. Ovšem chuťově to bude dobrota, to slibujeme!

Na středně velký pekáček budete potřebovat:

  • 6 rohlíků nebo 270 g jiného bílého pečiva, třeba bílý toustový chléb
  • 450 g uzeného masa nebo mix různých - např. krůtího, vepřového a uzeného (maso případně můžete nahradit houbami nebo uzeným tofu anebo obojím :-)
  • 200 g svěžího lupení (co najdete v okolí svého domu - popenec, bršlici, listy pampelišek, kopřivy jsou super, ale klidně i sedmikrásku, anebo kupte třeba baby špenát .-)
  • 130 g másla
  • 6 vajec
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • 1 lžička a dvě větší špetky soli

 

Příprava den předem

Na nádivku je vhodné mít sušší pečivo, aby se po namočení ihned nerozmáčelo na kaši, takže si dopředu nakrájíme zvolené pečivo na menší kostky, rozložíme je třeba na plech a necháme je do druhého dne usušit. Dopředu je také třeba uvařit maso a ponechat ho ve vychladlém vývaru až do druhého dne, aby nevyschlo. Druhý den maso vyndáme a pokrájíme na malé kousky. V případě, že použijete houby, také si je uvařte dopředu, ale stačí tak, aby jen stihly okapat před použitím v nádivce.

 

Příprava v den D - nádivka

Nejdříve si nachystáme zelené lupení, které krátce oblanšírujeme v osolené vroucí vodě, rychle vyndáme a zchladíme ve větším množství ledové vody. Poté necháme okapat a nasekáme nahrubo. Nachystáme si pekáček (ca 20x30cm) a buď jej vymažeme a vysypeme strouhankou, nebo vystelme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 C.

Oddělte žloutky od bílků. A teď přijde ta nejnáročnější část - bude třeba vyšlehat máslo se solí a žloutky. Ideálně tuto činnost svěřte robotu a nebude to taková fuška. Začneme máslem se špetkou soli. Až máslo třením zesvětlá, postupně zašleháme žloutek po žloutku. Další přidáme až poté, co se předchozí dobře zašlehá. Na závěr ještě necháme směs pár minut třít.

Poté se pustíme do bílků, které se špetkou soli vyšleháme do polotuhého sněhu. Pokud by byl moc vyšlehaný, bude už suchý.

A teď vše dobře a rychle promíchat. V míse smícháme pečivo s mlékem, přidáme maso, lupení a utřené máslo se žloutky. Vše dobře, ale rychle promícháme. Na závěr vmícháme vyšlehané bílky. Směs co nejdříve přelijeme do připraveného pekáčku a hurá do trouby. Pečeme dozlatova.

Řežábek lze podávat jak teplý třeba s bramborami nebo bramborovou kaší, anebo i studený se salátkem z mladého lupení.

Přejeme Vám dobrou chuť a krásné Velikonoce!

 

P. S. Pokud by Vás zajímalo, jaké vlastnosti má kopřiva očima TCM, podívejte se SEM.