Cizrnové kari s dýní

Dýně je univerzální potravina, kterou můžete směle využít téměř v každou roční dobu.
Je totiž:

  • povahy teplé
  • chuti sladké
  • s tropismem do drah Sleziny a Žaludku
  • Umí:
  • doplnit Slezinu a Žaludek,
  • přeměnit Tan a vytáhnout hnis

Na recept s vůní orientu budete potřebovat:

  • menší dýni Hokkaido
  • 250 g uvařené cizrny (nebo konzervované)
  • rajčata čerstvá nebo malou plechovku loupaných
  • 1 větší cibuli
  • pár stroužků česneku
  • sezamový olej
  • 200 ml kokosového mléka
  • kousek zázvoru - ca 2-3 cm
  • římský kmín, sůl a pepř
  • červené kari koření
  • čerstvý koriandr

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na plátky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Dýni vydlabeme a nakrájíme na větší kostky. Na sezamovém oleji orestujeme cibuli, později přidáme zázvor a na konec česnek, který necháme jen rozvonět, přidáme římský kmín a kari koření, které necháme též rozvonět. Přidáme dýni, rajčata a lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do změknutí. Na posledních 20 minut přidáme uvařenou či sterilizovanou cizrnu a kokosové mléko. Vše dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Na závěr ozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s rýží. Dobrou chuť!