Dýně je univerzální potravina, kterou můžete směle využít téměř v každou roční dobu.
Je totiž:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do drah Sleziny a Žaludku
- Umí:
- doplnit Slezinu a Žaludek,
- přeměnit Tan a vytáhnout hnis
Na recept s vůní orientu budete potřebovat:
- menší dýni Hokkaido
- 250 g uvařené cizrny (nebo konzervované)
- rajčata čerstvá nebo malou plechovku loupaných
- 1 větší cibuli
- pár stroužků česneku
- sezamový olej
- 200 ml kokosového mléka
- kousek zázvoru - ca 2-3 cm
- římský kmín, sůl a pepř
- červené kari koření
- čerstvý koriandr
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na plátky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Dýni vydlabeme a nakrájíme na větší kostky. Na sezamovém oleji orestujeme cibuli, později přidáme zázvor a na konec česnek, který necháme jen rozvonět, přidáme římský kmín a kari koření, které necháme též rozvonět. Přidáme dýni, rajčata a lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do změknutí. Na posledních 20 minut přidáme uvařenou či sterilizovanou cizrnu a kokosové mléko. Vše dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Na závěr ozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s rýží. Dobrou chuť!