Zimní pečená zelenina

Ideální strava je vždy lokální a sezónní. V předjaří toho už moc uskladněného v našem středoevropském regionu není, a přece se dá z kořenové zeleniny, cibule a česneku vytvořit lahodný pokrm, který posílí náš organismus v nekončícím chladu.

 

 

Budete potřebovat:

  • 2 větší mrkve
  • 1 malý celer
  • 2 petržele
  • 2 červené řepy
  • pár topinambur nebo brambor, případně malé kapustičky
  • 2 větší cibule
  • 1 hlavičku česneku
  • olej - v zimě ideálně sezamový, může být i olivový, ale ten je chladné povahy
  • sůl, pepř, případně bylinky dle chuti - tymián, rozmarýn, majoránka

Postup:

  • Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Topinambury řádně omyjeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnekovou hlavičku jen omyjeme a seřízneme spodek. Vše vložíme do velké mísy a promísíme se lžičkou soli a dvěma velkými lžícemi oleje, případně bylinkami. Lehce opepříme. Vložíme do pekáče vystlaného pečícím papírem a dáme péct na 200 C ca na 40 minut - do měkka. Průběžně párkrát promícháme. Česnek po upečení vymáčkneme vidličkou z jednotlivých měsíčků - bude nasládlý.
  • Podáváme jen tak nebo třeba s měkkým sýrem typu lučina, žervé apod. Dobrou chuť.

 

  • Mrkev je očima TCM neutrální povahy, sladké chuti, s tropismem do Sleziny, Jater a Plic. Umí doplnit Játra a projasnit zrak, zlepšit trávení a zastavit kašel.
  • Petržel je teplé povahy, po uvaření nasládlé chuti (syrová je ostrá), vstupuje do Plic, Jater a Sleziny. Syrová otevírá povrch a podporuje pocení, uvařená spíše vylučuje vlhkost a zpevňuje Slezinu.
  • Červená řepa je svěží povahy, sladké chuti. Vstupuje do Srdce, Jater a Tlustého střeva. Umí doplnit Krev a utišit Srdce, zvlhčit Střeva. Skvělá při zácpě spolu s kapustou.
  • Kapusta je neutrální povahy, sladké chuti, s tropismem ke Slezině a Žaludku. Doplní Slezinu a harmonizuje Žaludek.
  • Cibule je povahy teplé, ostré a hořké chuti. Vztah má k Plicím, Žaludku a Tlustému střevu. Posiluje Yang, přeměňuje hlen a otevírá hrudník (sirup na kašel z cibule je dobrý nápad). Stahuje Qi dolu a podporuje Qi Střev.
  • Česnek je povahy teplé, ostré a hořké chuti. Vstupuje do dráhy Jater, Sleziny, Žaludku a Plic. Zahřívá Střed, posiluje Žaludek, tráví potravu, hubí parazity a uvolňuje toxin.