Postní "škvarková" pomazánka z pohanky

Než se pustíme do přípravy skvělé a rychlé pomazánky, podíváme se na pohanku očima TCM.

Qiao Mai je:

  • povahy svěží a neutrální (pražená - hnědá až teplé)
  • chuti sladké a hořké
  • s tropismem do dráhy Sleziny, Žaludku a Tlustého střeva

Umí:

  • trávit potravu a harmonizovat Žaludek - bolesti v nadbřišku, nauzea, říhání
  • Zpevnit Slezinu a odvést vlhkost - průjmy, pocit těžkých nohou či těla, hemoroidy

A nyní k receptu. Budete potřebovat:

  • 100g pohanky (celá nebo lámanka)
  • 1 větší cibule
  • 5-6 stroužků česneku
  • 7 lžic sádla či olivového oleje
  • 2-3 kyselé okurky
  • špetka soli, pepře a majoránky
  • 1/2 lžičky lahůdkového droždí
  • 1 lžíce hořčice

Postup:

Propláchněte pohanku studenou vodou a zalejte trojnásobným množstvím vody, zlehka osolte. Povařte 3-5 minut a následně nechce dojít pod pokličkou. Než bude hotovo, očistěte si cibuli a česnek a pokrájejte na velmi jemno a osmažte je na mírném ohni dozlatova. Během smažení přidejte sůl a pepř. Připravte si okurky na pidi kostičky. K osmahnuté cibulce a česneku přidejte pohanku, promíchejte a nechte celou směs zchladnout. Na závěr přidejte okurky, lahůdkové droždí, hořčici, majoránku a dolaďte solí a pepřem. Před podáváním posypte čerstvými bylinkami dle chuti a sezóny. Dobrou chuť!