Než se pustíme do přípravy skvělé a rychlé pomazánky, podíváme se na pohanku očima TCM.
Qiao Mai je:
- povahy svěží a neutrální (pražená - hnědá až teplé)
- chuti sladké a hořké
- s tropismem do dráhy Sleziny, Žaludku a Tlustého střeva
Umí:
- trávit potravu a harmonizovat Žaludek - bolesti v nadbřišku, nauzea, říhání
- Zpevnit Slezinu a odvést vlhkost - průjmy, pocit těžkých nohou či těla, hemoroidy
A nyní k receptu. Budete potřebovat:
- 100g pohanky (celá nebo lámanka)
- 1 větší cibule
- 5-6 stroužků česneku
- 7 lžic sádla či olivového oleje
- 2-3 kyselé okurky
- špetka soli, pepře a majoránky
- 1/2 lžičky lahůdkového droždí
- 1 lžíce hořčice
Postup:
Propláchněte pohanku studenou vodou a zalejte trojnásobným množstvím vody, zlehka osolte. Povařte 3-5 minut a následně nechce dojít pod pokličkou. Než bude hotovo, očistěte si cibuli a česnek a pokrájejte na velmi jemno a osmažte je na mírném ohni dozlatova. Během smažení přidejte sůl a pepř. Připravte si okurky na pidi kostičky. K osmahnuté cibulce a česneku přidejte pohanku, promíchejte a nechte celou směs zchladnout. Na závěr přidejte okurky, lahůdkové droždí, hořčici, majoránku a dolaďte solí a pepřem. Před podáváním posypte čerstvými bylinkami dle chuti a sezóny. Dobrou chuť!