Krémová kaštanová polévka

Ale nejdříve se na kaštany podíváme očima TCM.

Jedlé kaštany jsou:

  • povahy teplé
  • chuti sladké
  • s tropismem do drah Sleziny a Ledvin
  • Umí:           
  • doplňovat Slezinu – únava, špatné trávení, sklon k průjmům
  • doplňovat Ledviny – pobolívání v bedrech a kolenou, projevy stárnutí – horší zrak, sluch, šedivé vlasy

Budete potřebovat:

  • ca 15 oloupaných kaštanů
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ČL čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 100 ml sladké smetany
  • pepř, sůl, muškátový oříšek
  • snítky čerstvého tymiánu nebo petrželky a nasekané vlašské ořechy na ozdobení

Postup

  • Nejdříve si uvařte kaštany doměkka – ca půlhodiny, sceďte je, oloupejte a následně rozmixujte na hladkou kaši.
  • Nakrájejte si šalotky najemno a zpěňte je na másle, na závěr přidejte najemno nakrájený česnek jen, aby se rozvoněl a lehce osmahněte i strouhaný zázvor. Vše zalijte vývarem, vmíchejte kaštanovou kaši a provařte ca 10 minut.
  • Na závěr přidejte smetanu pro zjemnění chutí, dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku.
  • Na talíři ozdobte snítkou čerstvého tymiánu a nasekanými ořechy.

Dobrou chuť!