Ale nejdříve se na kaštany podíváme očima TCM.
Jedlé kaštany jsou:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do drah Sleziny a Ledvin
- Umí:
- doplňovat Slezinu – únava, špatné trávení, sklon k průjmům
- doplňovat Ledviny – pobolívání v bedrech a kolenou, projevy stárnutí – horší zrak, sluch, šedivé vlasy
Budete potřebovat:
- ca 15 oloupaných kaštanů
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 100 ml sladké smetany
- pepř, sůl, muškátový oříšek
- snítky čerstvého tymiánu nebo petrželky a nasekané vlašské ořechy na ozdobení
Postup
- Nejdříve si uvařte kaštany doměkka – ca půlhodiny, sceďte je, oloupejte a následně rozmixujte na hladkou kaši.
- Nakrájejte si šalotky najemno a zpěňte je na másle, na závěr přidejte najemno nakrájený česnek jen, aby se rozvoněl a lehce osmahněte i strouhaný zázvor. Vše zalijte vývarem, vmíchejte kaštanovou kaši a provařte ca 10 minut.
- Na závěr přidejte smetanu pro zjemnění chutí, dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku.
- Na talíři ozdobte snítkou čerstvého tymiánu a nasekanými ořechy.
Dobrou chuť!