Pak takové kuřecí maso bude:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do drah: Sleziny, Žaludku a Ledvin
- zahřívat Střed, posilovat Slezinu a Žaludek
- doplňovat Qi a Krev
- posilovat Ledviny, doplňovat Esenci
A co budeme potřebovat na recept?
- 400 g kuřecích prsou
- 1 kelímek smetanového bílého jogurtu
- 1 rajský protlak (menší balení) nebo 2 větší rajčata
- 2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 špetka skořice
- ½ lžičky mletého kajenského pepře (lze vynechat nebo naopak přidat více)
- 1 větší šalotka (nebo menší cibule)
- citronová šťáva
- sůl
Příprava:
- Začneme marinádou na maso. K jogurtu přidáme všechno sypké koření včetně nastrouhaného zázvoru a prolisovaných stroužků česneku. Vše důkladně promícháme v míse, v níž budeme marinovat. Přidáme omyté a na kostičky nakrájené kuřecí maso, řádně promícháme. Misku zakryjeme a dáme na několik hodin do lednice. Ideálně přes noc – maso krásně načichne kořením a díky jogurtu zkřehne.
- Samotné vaření – oloupene a najemno nakrájíme šalotku. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme šalotku, trochu soli a orestujeme ji do zlatova. K osmažené šalotce přidáme rajský protlak nebo na kostičky pokrájená rajčata, v případě protlaku jej zprudka osmahneme, aby získal "rezavou" barvu, poté přidáme maso včetně marinády, osolíme ho, zmírníme teplotu a maso necháme asi čtvrt hodinky podusit, přičemž ho pravidelně otáčíme. Ke konci vmícháme do omáčky trochu citronové šťávy, která zvýrazní její chuť. Hotový pokrm ozdobíme lístky čerstvého koriandru a podáváme s basmati rýží.
Dobrou chuť!