Kuře tikka masala

Pak takové kuřecí maso bude:

  • povahy teplé
  • chuti sladké
  • s tropismem do drah: Sleziny, Žaludku a Ledvin
  • zahřívat Střed, posilovat Slezinu a Žaludek
  • doplňovat Qi a Krev
  • posilovat Ledviny, doplňovat Esenci

A co budeme potřebovat na recept?

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 kelímek smetanového bílého jogurtu
  • 1 rajský protlak (menší balení) nebo 2 větší rajčata
  • 2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka skořice
  • ½ lžičky mletého kajenského pepře (lze vynechat nebo naopak přidat více)
  • 1 větší šalotka (nebo menší cibule)
  • citronová šťáva
  • sůl

Příprava:

  • Začneme marinádou na maso. K jogurtu přidáme všechno sypké koření včetně nastrouhaného zázvoru a prolisovaných stroužků česneku. Vše důkladně promícháme v míse, v níž budeme marinovat. Přidáme omyté a na kostičky nakrájené kuřecí maso, řádně promícháme. Misku zakryjeme a dáme na několik hodin do lednice. Ideálně přes noc – maso krásně načichne kořením a díky jogurtu zkřehne.
  • Samotné vaření – oloupene a najemno nakrájíme šalotku. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme šalotku, trochu soli a orestujeme ji do zlatova. K osmažené šalotce přidáme rajský protlak nebo na kostičky pokrájená rajčata, v případě protlaku jej zprudka osmahneme, aby získal "rezavou" barvu, poté přidáme maso včetně marinády, osolíme ho, zmírníme teplotu a maso necháme asi čtvrt hodinky podusit, přičemž ho pravidelně otáčíme. Ke konci vmícháme do omáčky trochu citronové šťávy, která zvýrazní její chuť. Hotový pokrm ozdobíme lístky čerstvého koriandru a podáváme s basmati rýží.

Dobrou chuť!