Miso je fermentovaná podoba některých luštěnin či obilovin. Tradičně se vyrábí ze sójových bobů, ale na trhu naleznete miso např. i z cizrny, špaldy, ječmene, ale i rýže. Základem fermentace je naočkování bobů či zrn ušlechtilou plísní Koji (Aspergillus oryzae) a následné, až letité, zrání v sudech. Výsledkem fermetačního procesu je velmi chutná pasta, která je kromě mnoha minerálů, aminokyselin, vitamínů a probiotok doplněna tzv. pátou UMAMI chutí, což dodá každému (spíše slanému) pokrmu dokonalý rozměr.
Očima TCM je miso:
- povahy neutrální,
- chuti sladké, slané a kyselé,
- vstupuje do do dráhy Sleziny, Žaludku, Jater a Ledvin
Umí:
- Odvést vlhko.
- Vyloučit horkou jedovatost.
- Posílit Qi a Krev.
- Přeměnit hlen.
Recept na miso polévku
- Tuto polévku si připravíme z čehokoliv zrovna najdeme. Můžeme začít i tím, že do hrnce s vodou dáme mořskou řasou (kombu, wakame - ca 5 cm plátek na 1 litr vody). Tu si předvaříme ca 20 minut, v případě nori ani nemusíme. Nebo rovnou začneme tím, že do hrnce s horkou vodou vložíme rovnou zeleninu dle chuti, ideálně si ji nakrájíme na tenké plátky, aby byla rychle hotová a vkládáme ji postupně podle toho, jak dlouho potřebuje vařit. Takže např. začneme kořenovou zeleninou, pak přidáme ředkvičku a nakonec pórek nebo tofu, které už jen krátce povaříme. Na samotný závěr varu vmícháme miso pastu rozmíchanou v troše vlažné vody, polévku odstavíme a necháme ca 5 minut odpočinout, aby se krásně spojily chutě.
- Pozor! Miso je dost slané, a pokud použijeme i mořské řasy, obvykle není třeba přidávat žádnou další sůl.
- V mezičase si můžeme zvlášť uvařit tenké rýžové nudle, nakrájet si jarní cibulku, připravit si lahůdkové droždí a nastrouhat čerstvý zázvor a tím si polévku na talíři dochutit. V případě zázvoru citlivější jedinci a děti raději volí pouze vymačkanou šťávu.
- Dobrou chuť!
Tip:
- Pokud uvaříte polévky více, než byste snědli naráz, je vhodné si uchovat zeleninový základ bez misa a po ohřátí si miso přidat rovnou do talíře. Ca 1/2 čajové lžičky na porci. Miso polévka se takto může stát rychlou a zdravou formou snídaně!
Poznámka:
- Miso pasta má v kuchyni široké použití. Můžete ji směle využít k dochucení kdejakého pokrmu - např. do pomazánek, omáček, zálivek na saláty, na marinády pro naložení masa.