Závin se špenátem a tofu

Lehké, letní jídlo, které vyživí Yin a zvlhčí suchost. Umí pročistit horkost z Plic a Žaludku. Podpůrný pokrm např. při léčbě zácpy, žaludečních vředů, aftů, oteklých dásní či hypertenzi.

Špenát očima TCM:

  • sladké chuti,
  • chladné povahy,
  • vstupuje do drah Tlustého střeva a Žaludku,
  • vyživuje Krev a zastavuje krvácení,
  • stahuje Yin a zvlhčuje suchost.

Tofu očima TCM:

  • sladké chuti,
  • chladné povahy,
  • vstupuje do dráhy Sleziny, Žaludku a Tlustého střeva,
  • povzbuzuje Qi a harmonizuje Střed,
  • rodí tekutiny a zvlhčuje suchost,
  • pročišťuje horko a rozpouští toxiny.

Ingredience:

  • listové těsto - kupované, domácí či jakékoliv jiné těsto na slaný koláč
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl kila čerstvého špenátu nebo 1 mražený
  • 1-2 balení uzeného tofu
  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku na dochucení
  • loupané sezamové či lněné semínko na ozdobu

Postup:

Oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme ji na olivovém oleji. Před koncem přidáme na tenké plátky pokrájený česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme omytý a na menší kousky pokrájený špenát. Lehce osolíme, opepříme, dáme špetku muškátového oříšku a necháme dusit několik minut doměkka. Moc nepodléváme, chceme, aby se tekutina zcela vyvařila, případně ji na závěr slejeme. Mezitím si nastrouháme tofu na větší nudličky, případně nakrájíme na malé kousky. Na závěr vaření vmícháme do špenátu.

Rozválíme si těsto a vychladlý špenát s tofu na něj poklademe. Těsto stočíme do nohavice, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nahoře můžeme ozdobit např. loupaným sezamovým nebo lněným semínkem. Pečeme v troubě předehřáté na 180C do zlatova.

Servírujeme ještě teplý se salátem (např. z polníčku, rukoly či hlávkovým ozdobeným rajčátky). A kdyby se snad nesnědl celý, moc dobrý je i studený .-)

Přejeme dobrou chuť!