K létu grilování patří. Jenže samotný proces grilování je velmi yangový a pokrmu dodá mnoho horka, kterého je v létě dost samo o sobě. Proto přinášíme recept, který grilovací sezónu alespoň trochu termicky vyváží:
Marinovaná kotleta s citrony a tymiánem.
Začneme těmi citrony, protože naložené jsou prostě nejlepší! Navíc správně naložené citrony vydrží roky. Tato pochoutka má kořeny ze Severní Afriky a díky své síle je třeba ji používat v malém množství.
Budete potřebovat:
- 1 kg malých citronů s tenkou kůrou (nejlépe v bio kvalitě)
- sůl
- koření - tymián, bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře (není nutné, ale výsledná chuť bude pestřejší)
Postup:
Citrony pečlivě omyjeme a podélně krájíme na čtvrtky. Avšak nedokrajujeme je. Kolem stopky by měly zůstat spojené, aby připomínaly květy. Jemně citrony rozevřeme, řezy posypeme 1 lžičkou soli, zatížíme a uzavřeme. Na jeden citron tedy vychází 4 lžičky soli. Citrony těsně naskládáme do sklenice a zatížíme.
Postavíme je na teplé místo, třeba prosluněné okno. Citrony by měly pustit tolik šťávy, aby byly zcela ponořené. Nálev můžeme doplnit kořením. První dny a týdny bude nálev zakalený, ale během 3-4 týdnů by se měl vyčistit. To je signál, že můžeme začít ochutnávat. Citrony díky prosolenosti pustí dostatek šťávy a když se zatíží, aby byly potopené, spustí se mléčné kvašení. Jako u nakládaného zelí. Jakmile se šťáva vyčeří (kvasinky spadnou na dno), je hotovo. Obecně je ale dobré nechat prokvášené produkty ještě proležet pár týdnů, protože v nálevu pokračují ve své práci enzymy. Ty mají vliv na chuť a texturu. Po prokvašení sklenici uchováváme v chladu. Když odebíráme kousek pro vaření, vždy použijeme čistý příbor, aby se výrobek nezkazil.
Před použitím citrony opět dobře umyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na plátky. Využijete na např. na marinády pro naložení masa na gril, na zálivku na salát, k rybám nebo v typickém použití v marocké kuchyni (tajine).
Po otevření uchováváme v lednici. Dobře naložené citrony vydrží až dva roky.
A teď jdeme marinovat maso. Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 vepřové kotletky s kostí
- 2 velké svazečky větviček čerstvého tymiánu, použijeme pouze lístky
- 4 stroužky česneku
- 2 nakládané citróny, převážně jejich kůra
- 2 zelené chilli papričky (podle chuti a pálivosti je možné množství upravit)
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši tyto suroviny: stroužky oloupaného česneku, tymiánové lístky, kůru ze dvou naložených citrónů s olivový olej. Pokud by nám marináda přišla moc hustá, přidáme olej. Kotletky omyjeme a potřeme je z obou stran marinádou. Vložíme do uzavíratelné nádoby a dáme marinovat do lednice. Čím déle se maso marinuje, tím lépe, ale optimální doba je maximálně 48 hodin. A pak už s masem rovnou na gril. Jako přílohu doporučujeme listový salát s rajčátky a olivami. Přejeme dobrou chuť!
O tom, jak se na grilování v létě dívá TCM, jsme psali v ČLÁNKU TADY.