Pórková polévka je ideální do podzimních dní. Můžete si ji udělat i bez lososa a zůstane lahodná. Ale uzená ryba polévce dodá až sváteční ráz :-)
Než se pustíme do vaření, podívejme se na hlavní suroviny očima TCM.
Pórek - Jiu Cai je:
- teplé povahy,
- ostré a slané chuti,
- vstupuje do drah Plic a Jater
- umí zahřát organismus, rozhýbat Qi, podpořit zažívání, přeměnit hlen
- tradice pěstování v Číně je delší než 3000 let, hojně používaná i na císařském dvoře
Losos - San Wen Yu je:
- teplé povahy
- sladké a slané chuti
- vstupuje do drah Sleziny, Žaludku a Ledvin
- umí posílit náš Střed, doplnit Qi, vyživit Krev a zahřát Yang.
Ingredience:
- 2 větší pórky
- 500 g brambor
- 1l kuřecího vývaru nebo vody
- 100 ml sladké smetany na zjemnění
- 120 g uzeného lososa
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- čerstvá pažitka nebo kopr na ozdobení
Postup
Začneme pórkem, který očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci necháme rozhřát máslo, na němž zesklovatíme pór. Následně přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory a podlijeme vývarem. Vaříme doměkka (ca 30 minut). Poté vše rozmixujeme na jemný krém, přidáme smetanu a krátce povaříme. Na talíři podáváme s uzeným lososem a posypeme pažitkou či koprem. Dobrou chuť!