Pórková polévka s lososem

Pórková polévka je ideální do podzimních dní. Můžete si ji udělat i bez lososa a zůstane lahodná. Ale uzená ryba polévce dodá až sváteční ráz :-)

Než se pustíme do vaření, podívejme se na hlavní suroviny očima TCM.

Pórek - Jiu Cai je:

  • teplé povahy,
  • ostré a slané chuti,
  • vstupuje do drah Plic a Jater
  • umí zahřát organismus, rozhýbat Qi, podpořit zažívání, přeměnit hlen
  • tradice pěstování v Číně je delší než 3000 let, hojně používaná i na císařském dvoře

Losos - San Wen Yu je:

Ingredience:

  • 2 větší pórky
  • 500 g brambor
  • 1l kuřecího vývaru nebo vody
  • 100 ml sladké smetany na zjemnění
  • 120 g uzeného lososa
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka nebo kopr na ozdobení

Postup

Začneme pórkem, který očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci necháme rozhřát máslo, na němž zesklovatíme pór. Následně přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory a podlijeme vývarem. Vaříme doměkka (ca 30 minut). Poté vše rozmixujeme na jemný krém, přidáme smetanu a krátce povaříme. Na talíři podáváme s uzeným lososem a posypeme pažitkou či koprem. Dobrou chuť!