Ovocné rozvary na podzimní kaše

Začneme klasikou všech klasik - jablečným rozvarem se zahřívacím kořením.

Jablečný rozvar

  • oloupaná a na menší kousky pokrájená jablka
  • skořice a hřebíček
  • rozinky
  • cukr či med na doslazení
  • lžička másla na zjemnění

Postup: Jablka zalijeme trochou vody, přidáme koření dle chuti - stačí špetka skořice či kousek kůry, 2-3 hřebíčky a hrstička rozinek. Krátce povaříme, 2-5 minut, dokud ovoce nezměkně. Přidáme máslo a podle chuti případně dosladíme. Mnohdy není třeba, rozinky propůjčí vlastní sladkost.

Švestky jsou také moc dobré, tak si je užijme, dokud je jejich sezóna.

Švestkový rozvar

  • vypeckované a na kousky pokrájené švestky
  • skořice, hřebíček a badyán
  • lžička rumu na ovonění
  • cukr či med na doslazení
  • lžička másla na zjemnění

Postup: Švestky zalijeme trochou vodu, přidáme koření - stačí kousíček od každého, rum a krátce povaříme. Přidáme máslo a podle chuti případně dosladíme.

Poslední recept sice zabere o něco více času, ale zato pokrm promění v luxusní záležitost!

Hrušky s ořechy a karamelem

  • oloupané a pokrájené hrušky
  • ca 50g - 2 lžíce cukru
  • 20 g másla
  • hrstička pokrájených vlašských ořechů
  • horká voda nebo teplá smetana

Postup: Na pánvičku dáme rozpustit máslo a cukr a za stálého míchání připravíme karamel. Jakmile je hotový, zředíme jej horkou vodou nebo ohřátou smetanou a rozpustíme jej. Přidáme hrušky a krátce společně podusíme. Na závěr přidáme vlašské ořechy.

Máme připravený ovocný rozvar a můžeme jej servírovat na oblíbenou kaši a užít si chutný začátek nového dne.

P. S. Uvedené recepty berte jako inspiraci, rozvar lze připravit na mnoho způsobů a snad z každého ovoce. Můžete zkusit i s jinými druhy alkoholu či kořením, ať už vanilkou, muškátovým oříškem, levandulí nebo třeba kávou :-) Hlavně si je užijte!