Začneme klasikou všech klasik - jablečným rozvarem se zahřívacím kořením.
Jablečný rozvar
- oloupaná a na menší kousky pokrájená jablka
- skořice a hřebíček
- rozinky
- cukr či med na doslazení
- lžička másla na zjemnění
Postup: Jablka zalijeme trochou vody, přidáme koření dle chuti - stačí špetka skořice či kousek kůry, 2-3 hřebíčky a hrstička rozinek. Krátce povaříme, 2-5 minut, dokud ovoce nezměkně. Přidáme máslo a podle chuti případně dosladíme. Mnohdy není třeba, rozinky propůjčí vlastní sladkost.
Švestky jsou také moc dobré, tak si je užijme, dokud je jejich sezóna.
Švestkový rozvar
- vypeckované a na kousky pokrájené švestky
- skořice, hřebíček a badyán
- lžička rumu na ovonění
- cukr či med na doslazení
- lžička másla na zjemnění
Postup: Švestky zalijeme trochou vodu, přidáme koření - stačí kousíček od každého, rum a krátce povaříme. Přidáme máslo a podle chuti případně dosladíme.
Poslední recept sice zabere o něco více času, ale zato pokrm promění v luxusní záležitost!
Hrušky s ořechy a karamelem
- oloupané a pokrájené hrušky
- ca 50g - 2 lžíce cukru
- 20 g másla
- hrstička pokrájených vlašských ořechů
- horká voda nebo teplá smetana
Postup: Na pánvičku dáme rozpustit máslo a cukr a za stálého míchání připravíme karamel. Jakmile je hotový, zředíme jej horkou vodou nebo ohřátou smetanou a rozpustíme jej. Přidáme hrušky a krátce společně podusíme. Na závěr přidáme vlašské ořechy.
Máme připravený ovocný rozvar a můžeme jej servírovat na oblíbenou kaši a užít si chutný začátek nového dne.
P. S. Uvedené recepty berte jako inspiraci, rozvar lze připravit na mnoho způsobů a snad z každého ovoce. Můžete zkusit i s jinými druhy alkoholu či kořením, ať už vanilkou, muškátovým oříškem, levandulí nebo třeba kávou :-) Hlavně si je užijte!