Z jednoho hrnce - pečené maso se zeleninou

Dnešní recept bude spíše jen inspirací na nekonečné varianty hutných a chutných pokrmů, které nás v zimě hezky vyživí.

Ingredience pro 4 osoby:

  • vepřové koleno či jakékoliv jiné vepřové, hovězí, krůtí, kachní či kuřecí maso vhodné k dlouhodobému pečení
  • 2 větší cibule
  • 0,5 kg brambor
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 menší bulva celeru
  • pár růžičkových kapustiček
  • snítka rozmarýnu, tymiánu
  • pár kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř, trocha kmínu

Postup

  • Nejdříve si připravíme zapékací hrnec, ideálně litinový. Dále omyjeme a osolíme zvolené maso, vložíme do hrnce, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct. Záleží na druhu masa, ale ca hodinu před dopečením k masu přidáme zvolenou zeleninu, kterou jsme si mezitím očistili a nakrájeli na menší kousky dle momentální nálady. Doporučujeme zeleninu před přidáním k masu lehce posolit, aby se sůl dostala ke všem kouskům rovnoměrně. Se zeleninou přidáme do hrnce i vybrané koření. Zeleninu umístíme na dno hrnce a maso vložíme na něj, aby se zelenina rychleji pekla a intenzivněji nasála chuť masa. Vše vrátíme do trouby. Během celé doby pečení kontrolujeme občas hrnec a průběžně doléváme vodu, aby se nic nepřipeklo.
  • Pokud zvolíte vepřové koleno, doporučujeme jej před přidáním zeleniny vyndat a obrat od kosti. Do hrnce následně vrátit pouze čisté maso bez tučné kůže.
  • Podáváme tak, jak to leží a běží. Chutnat to jistě bude náramně! Přejeme Vám dobrou chuť!

Vepřové maso očima TCM je:

  • povahy neutrální
  • chutě sladké a slané
  • vstupuje do dráhy Plic, Sleziny a Jater
  • umí doplnit Yin a Krev
  • zvlhčuje sucho