Dnešní recept bude spíše jen inspirací na nekonečné varianty hutných a chutných pokrmů, které nás v zimě hezky vyživí.
Ingredience pro 4 osoby:
- vepřové koleno či jakékoliv jiné vepřové, hovězí, krůtí, kachní či kuřecí maso vhodné k dlouhodobému pečení
- 2 větší cibule
- 0,5 kg brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší bulva celeru
- pár růžičkových kapustiček
- snítka rozmarýnu, tymiánu
- pár kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- sůl, pepř, trocha kmínu
Postup
- Nejdříve si připravíme zapékací hrnec, ideálně litinový. Dále omyjeme a osolíme zvolené maso, vložíme do hrnce, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct. Záleží na druhu masa, ale ca hodinu před dopečením k masu přidáme zvolenou zeleninu, kterou jsme si mezitím očistili a nakrájeli na menší kousky dle momentální nálady. Doporučujeme zeleninu před přidáním k masu lehce posolit, aby se sůl dostala ke všem kouskům rovnoměrně. Se zeleninou přidáme do hrnce i vybrané koření. Zeleninu umístíme na dno hrnce a maso vložíme na něj, aby se zelenina rychleji pekla a intenzivněji nasála chuť masa. Vše vrátíme do trouby. Během celé doby pečení kontrolujeme občas hrnec a průběžně doléváme vodu, aby se nic nepřipeklo.
- Pokud zvolíte vepřové koleno, doporučujeme jej před přidáním zeleniny vyndat a obrat od kosti. Do hrnce následně vrátit pouze čisté maso bez tučné kůže.
- Podáváme tak, jak to leží a běží. Chutnat to jistě bude náramně! Přejeme Vám dobrou chuť!
Vepřové maso očima TCM je:
- povahy neutrální
- chutě sladké a slané
- vstupuje do dráhy Plic, Sleziny a Jater
- umí doplnit Yin a Krev
- zvlhčuje sucho