Mesclun z jarního bejlí

Divoké jarní lupení je plné síly, nebojte se jej použít do svěžího salátu plného zdraví. Ale pečlivě vybírejte místo, kam půjdete na jeho sběr.

Na jednu porci užijete:

  • 50 g divokého jarního lupení - např. ptačinec, merlík, řebříček, šťovík, medvědí česnek, pampeliška
  • 50 g mladých lístků ze zeleninové zahrádky - mangold, ředkvičky, červená řepa, rukola, polníček
  • olivy kalamaty
  • brynzu
  • dýňový olej
  • ořechy na ozdobu
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve sesbírané lupení řádné opláchneme vodou a necháme okapat. Salát lehce osolíme a opepříme, zakápneme dýňovým olejem a opatrně promícháme (zlehka, aby se křehké lístky neponičily).
  • Poté přidáme olivy podle chuti a na vrch rozdrobíme trochu brynzy a posypeme vlašskými nebo kešu oříšky.
  • Můžeme také ozdobit divokými květy - sedmikrásek, fialek, podbělu či hlohu.