Divoké jarní lupení je plné síly, nebojte se jej použít do svěžího salátu plného zdraví. Ale pečlivě vybírejte místo, kam půjdete na jeho sběr.
Na jednu porci užijete:
- 50 g divokého jarního lupení - např. ptačinec, merlík, řebříček, šťovík, medvědí česnek, pampeliška
- 50 g mladých lístků ze zeleninové zahrádky - mangold, ředkvičky, červená řepa, rukola, polníček
- olivy kalamaty
- brynzu
- dýňový olej
- ořechy na ozdobu
- sůl a pepř
Postup:
- Nejdříve sesbírané lupení řádné opláchneme vodou a necháme okapat. Salát lehce osolíme a opepříme, zakápneme dýňovým olejem a opatrně promícháme (zlehka, aby se křehké lístky neponičily).
- Poté přidáme olivy podle chuti a na vrch rozdrobíme trochu brynzy a posypeme vlašskými nebo kešu oříšky.
- Můžeme také ozdobit divokými květy - sedmikrásek, fialek, podbělu či hlohu.