Congee - základ stravy

Congee v překladu znamená "vodní rýže", což vystihuje přípravu pokrmu. Tento nejjednodušší, nejstravitelnější a chuťově nejfádnější pokrm na světě se dá kombinovat téměř se vším. Ovšem samotná congee bez příkras má mnoho benefitů:

  • tělu dodá mnoho Qi a šťáv, a přitom minimálně zatěžuje trávicí trakt,
  • je tak ideálním pokrmem pro nemocné,
  • vhodná pro děti, které přecházejí na pevnou stravu (v podobě rozmixovaného pyré se dokonce používá místo kojenecké výživy),
  • skvělá jako jídlo pro ty, kteří chtějí odlehčit tělu, ale půst pro ně není vhodný (jsou v deficitu Qi nebo Yangu a půst by jejich potíže jen prohloubil)

Základní návod na přípravu:

  • bílá nebo celozrnná rýže
  • studená voda v poměru 1:10 (100g rýže na 1 litr vody)
  • vaří se čtyři hodiny v širokém a vysokém hrnci s pevně přiléhající poklicí (hodí se více místa, neboť vařící se rýže ráda pění, tak aby se kuchyň neproměnila v kulisy pohádky Hrnečku, vař!

Tipy na servírování:

  • nasladko s kořením (skořicí, kardamomem či vanilkou) a sezónním ovocem, nebo rozvarem, kompotem či marmeládou
  • naslano s vajíčky, dušenou zeleninou, avokádem, čerstvými bylinkami, žampióny, kimči

Oblíbené variace

  • congee se velmi často vaří spolu s fazolkami adzuky, čočkou nebo mrkví a fenyklem
  • místo klasické rýže lze použít i kulatozrnnou a vařit ji spolu s ořechy
  • anebo si congee uvařit z jiné obiloviny - např. slzovky, špaldy, jáhel apod.

Na congee je nejlepší, že může být každý den jiná, a přesto tělu velmi prospěšná!

Tak dobrou chuť a na zdraví!