Congee v překladu znamená "vodní rýže", což vystihuje přípravu pokrmu. Tento nejjednodušší, nejstravitelnější a chuťově nejfádnější pokrm na světě se dá kombinovat téměř se vším. Ovšem samotná congee bez příkras má mnoho benefitů:
- tělu dodá mnoho Qi a šťáv, a přitom minimálně zatěžuje trávicí trakt,
- je tak ideálním pokrmem pro nemocné,
- vhodná pro děti, které přecházejí na pevnou stravu (v podobě rozmixovaného pyré se dokonce používá místo kojenecké výživy),
- skvělá jako jídlo pro ty, kteří chtějí odlehčit tělu, ale půst pro ně není vhodný (jsou v deficitu Qi nebo Yangu a půst by jejich potíže jen prohloubil)
Základní návod na přípravu:
- bílá nebo celozrnná rýže
- studená voda v poměru 1:10 (100g rýže na 1 litr vody)
- vaří se čtyři hodiny v širokém a vysokém hrnci s pevně přiléhající poklicí (hodí se více místa, neboť vařící se rýže ráda pění, tak aby se kuchyň neproměnila v kulisy pohádky Hrnečku, vař!
Tipy na servírování:
- nasladko s kořením (skořicí, kardamomem či vanilkou) a sezónním ovocem, nebo rozvarem, kompotem či marmeládou
- naslano s vajíčky, dušenou zeleninou, avokádem, čerstvými bylinkami, žampióny, kimči
Oblíbené variace
- congee se velmi často vaří spolu s fazolkami adzuky, čočkou nebo mrkví a fenyklem
- místo klasické rýže lze použít i kulatozrnnou a vařit ji spolu s ořechy
- anebo si congee uvařit z jiné obiloviny - např. slzovky, špaldy, jáhel apod.
Na congee je nejlepší, že může být každý den jiná, a přesto tělu velmi prospěšná!
Tak dobrou chuť a na zdraví!