Kachní maso dokáže krásně vyživit Yin. A dlouhé pomalé vaření tuto její schopnost ještě umocní. A Yin spolu s Krví dokáží dobře kotvit našeho ducha. A když je duch dobře ukotvený v našem těle, je nám zkrátka dobře :-)
Budete potřebovat:
- chlazenou kachnu
- 2 litry vody
- sůl, pepř
- hrstičku mandlí, které rozhýbou Qi
- kůru mandarinky v biokvalitě, která rozhýbává Qi a rozpouští hlen (Tan)
- bílou ředkev, která též rozpouští hledy a zároveň pomáhá trávit potravu
- tři fíky, které vyživují náš Střed, zvlhčují střeva a pokrmu dají lehce nasládlou chuť
- 1 cm zázvoru, který nás prohřeje v chladných dnech
- koriandr na ozdobení a dodání voňavé Qi
Postup:
Kachnu omyjeme a naporcujeme. Vložíme ji do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou, aby byla plně ponořena. Díky zalití horkou vodou si maso uchová více šťavnatosti. Následně pomalu přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř a další ingredience, přičemž ředkev a zázvor oloupeme a pokrájíme na plátky, mandarinku oloupeme a použijeme jen opláchnutou kůru. Kachnu vaříme velmi pozvolna a dlouho, nejlépe 5 hodin. Na závěr přidáme čerstvé lístky koriandru.
Hotovým vývarem plným síly můžeme zalít například nudle nebo rýži se zeleninou a máme velmi sytý pokrm, který vyživí nejen naše tělo, ale i duši :-)
Přejeme Vám dobrou chuť.