Pomalu vařená kachna s bylinami

Kachní maso dokáže krásně vyživit Yin. A dlouhé pomalé vaření tuto její schopnost ještě umocní. A Yin spolu s Krví dokáží dobře kotvit našeho ducha. A když je duch dobře ukotvený v našem těle, je nám zkrátka dobře :-)

Budete potřebovat:

  • chlazenou kachnu
  • 2 litry vody
  • sůl, pepř
  • hrstičku mandlí, které rozhýbou Qi
  • kůru mandarinky v biokvalitě, která rozhýbává Qi a rozpouští hlen (Tan)
  • bílou ředkev, která též rozpouští hledy a zároveň pomáhá trávit potravu
  • tři fíky, které vyživují náš Střed, zvlhčují střeva a pokrmu dají lehce nasládlou chuť
  • 1 cm zázvoru, který nás prohřeje v chladných dnech
  • koriandr na ozdobení a dodání voňavé Qi

 

Postup:

Kachnu omyjeme a naporcujeme. Vložíme ji do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou, aby byla plně ponořena. Díky zalití horkou vodou si maso uchová více šťavnatosti. Následně pomalu přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř a další ingredience, přičemž ředkev a zázvor oloupeme a pokrájíme na plátky, mandarinku oloupeme a použijeme jen opláchnutou kůru. Kachnu vaříme velmi pozvolna a dlouho, nejlépe 5 hodin. Na závěr přidáme čerstvé lístky koriandru.

Hotovým vývarem plným síly můžeme zalít například nudle nebo rýži se zeleninou a máme velmi sytý pokrm, který vyživí nejen naše tělo, ale i duši :-)

Přejeme Vám dobrou chuť.