Japchae se nám velmi pravděpodobně povede napoprvé!
Potřebná kuchyňská výbava:
dva větší hrnce
pánev
mísa na smíchání všeho dohromady
větší sítko
krájecí prkénko, ostrý nůž, lis na česnek
velké nůžky
Pokud jsme při inventuře šuplíků všechno potřebné nářadí nalezli, můžeme se vybavit ingrediencemi. Protože je to asijská kuchyně, jako první zvažme, jestli ke všem stávajícím kořenkám a dózám přidáme pár orientálních, které zkrátka pro Japchae budeme potřebovat:
sójovou omáčku (doporučujeme např. japonskou značku Kikkoman)
třtinový cukr
sezamový olej
Teoreticky se hodí ještě rýžový ocet a vietnamská rybí omáčka, nemusíme to však pro začátek přehánět, jídlo bude delikátní i s pouhými třemi substancemi uvedenými výše.
Japchae staví na pestrosti a kreativitě se meze nekladou. Pro přehlednost si uvedeme tři kategorie, ze kterých vybíráme vždy jednoho či dva zástupce.
Maso:
Hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové. Podstatné je, abychom maso nakrájeli na jemné nudličky nebo plátky, které se rychle osmaží.
Zelenina:
Z výčtu vybíráme tak, aby výsledný pokrm hrál všemi barvami. Baby špenát, špenát, mangold, brukev čínská (bok-choy), brokolice. Hokkaido, mrkev, červená paprika, žlutá paprika. Cibule, jarní cibulka, pórek.
Houby:
Korejci používají houževnatec (shiitake) a jidášovo ucho, my můžeme s úspěchem použít žampiony, hlívu, portobello a také jakékoliv další orientální houby, které se nám povede sehnat čerstvé.
Doplňky:
Nezbytným doplňkem jsou nudličky z vaječné omelety. Na dozdobení se používá sezamové semínko (pro začátek možno vynechat, později nevydržíte ☺ )
Postup, jak se může japchae připravit:
Pokud to není nezbytné, neuvádíme množství, to si odhadnete sami dle preferencí. Pokud se u prvního jídla netrefíte v množství, bude to i tak strašně dobré a příště to dle první zkušenosti lépe odhadnete. Text je psán od nekuchaře pro nekuchaře, zkušeným se omlouváme za těžkopádnost.
Na plátky či nudličky nakrájíme vybrané maso. Vegetariáni si připraví plátky tofu, nebo dají více hub. Marinádu připravíme ze sójové omáčky, třeného česneku, lžičky cukru a sezamového oleje (později můžeme přidat trochu octa či jinou orientální omáčku). Promícháme maso a od té doby to začne v kuchyni vonět jako ve vybraném asijském restaurantu. Maso (tofu) necháme marinovat několik hodin, nebo do druhého dne.
Protože další příprava je trochu závod s časem, tak si vybrané ingredience připravíme předem. Například mrkev, červenou papriku, jarní cibulku nakrájíme na „julienne“. Houby nakrájíme na plátky či natrháme na menší kousky. Jarní cibulku či pórek nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky – půlměsíčky. Špenátové listy či bok-choy umyjeme. Rozšleháme 2 – 3 vajíčka, osolíme a uděláme jemnou omeletu (pánev pouze olejem vytřeme), během přípravy otočíme podobně, jako palačinku, aby byla krásně žlutá z obou stran. Až se příště budeme nudit, můžeme připravit omeletu bílou (z bílků) a žlutou (ze žloutků), což je klasická korejská úprava (zaručující větší barevnost). Hotovou omeletu rozkrojíme na půlky, položíme jednu na druhou a nakrájíme na nudličky. Hotové nudličky odložíme na tác či velký mělký talíř a máme první ingredienci!
A teď to začne. Začneme postupně smažit jednotlivé nakrájené ingredience. Až budeme mít zhruba půlku hotovou, začneme vařit Dva hrnce naplníme do půlky vodou, v jednom z nich vodu osolíme a přivedeme do varu. Než se přivede do varu, zkusíme osmažit co nejvíce ingrediencí. Pokud to nestíháme, vařící vodu na chvíli vypneme. Jde o to, abychom vaření nudlí a smažení poslední ingredience skončili zhruba ve stejný čas. Takže hrnce jsou připravené, jeden se postupně hřeje. Jako první na pánev vysypeme mrkvové nudličky. Lehce osolíme a opepříme, chvíli smažíme. Když začne měnit konzistenci, přisypeme paprikové nudličky, tyto dvě ingredience pak dosmažíme spolu. Výsledným produktem vy měly být nudličky příjemně měkké a přesto křupavé (zkoušíme během smažení). Hotovou mrkev a papriku dáme na tácek k omeletovým nudličkám a vrhneme se do dalšího smažení. U hub šetříme olejem, aby jej moc nenasály a ponechaly si svou houževnatou konzistenci. Lehce osolíme a opepříme. Po usmažení dáme na tácek k ostatním. Pravděpodobně se v hrnci již svařila voda, tak do ní hodíme baby špenát či jinou vybranou listovou zeleninu. Po 10 vteřinách ji ale rychle sítkem vylovíme a ponoříme do hrnce se studenou vodou. Po chvíli je vylovíme také a jemně vyždímáme. Pokud byly listy velké, lehce je rozkrájíme na menší kousky, baby špenát nemusíme. Rozložíme na samostatný talířek, lehce opepříme a zakapeme troškou sezamového oleje, promícháme.
Před vařením nudlí si připravíme zálivku. Tu tvoří nám již známé ingredience – sójová omáčka (a event. její tmavá odrůda – dark soya sauce), lžička cukru, lžička sezamového oleje (a třeba i troška rýžového octa či rybí omáčky – zpočátku to ale nepřehánějme). Do studené vody v hrnci, ve kterém jsme chladili špenát, ponoříme svazky nudlí. Dva svazky nakrmí středně hladové čtyři strávníky. Nudle dobře ponoříme a začneme se opět věnovat pánvi. Čeká nás ještě osmažit cibuli (a event. jarní cibulku) a maso. Začneme s cibulí, na pánev dáme olej, aby se cibule nepřipálila a zůstala hezky světlá. Promícháváme. Po dokončení dáme stranou a na pánev nasypeme marinované maso. Mezi tím (nudle už se koupou pár minut) změknuté nudle v hrnci uvolníme nůžkami ze svázání a nastříháme na cca pěticentimetrové kusy. Dlouhé nudle se totiž nikdy nepromíchají s dalšími ingrediencemi a na talíři vytvoří „hroudu“. Po nastříhání přelijeme na sítko a pokud ve druhém hrnci vaří voda, vhodíme je do něj. Mezitím mícháme nudličky, dle druhu masa včas odstavíme a dáme na tácek k ostatním. Nudle povaříme pouze cca 2 minuty, nejlépe je permanentně ochutnávat, kdy se stanou měkkými, a přesto si ještě ponechají houževnatou konzistenci. Pak okamžitě scedíme a chvilku necháme na sítku okapat.
Finální prací je všechno promíchat. Nudle vložíme do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme, nudle zálivku doslova „vypijí“. Poté vložíme další ingredience (kromě omeletových nudliček) a řádně promícháme. Ti, co nudle dobře nastříhali, budou brzy hotoví, ti, co nebyli pečliví, budou míchat o něco déle. Na závěr přidáme omeletové nudličky a již pouze lehce promícháme, aby se moc nepotrhaly. Na talíři posypeme sezamovým semínkem a DOBROU CHUŤ! Jídlo by mělo být křupavé a určitě bude chutné. Příště ingredience obměníme.