Králík po myslivecku

Před vařením se podíváme na králičí maso optikou čínské dietetiky.

Králík je očima TCM:

  • povahy svěží
  • chuti sladké
  • vstupuje do drah Sleziny a Žaludku

Umí:

  • doplnit Qi a rodit tekutiny - nechutenství, poruchy trávení, únava, žízeň, sucho v krku

Budete potřebovat:

  • 1 naporcovaného králíka
  • 100 ml bílého suchého vína
  • pšeničná mouka hladká
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • hrst černých oliv
  • plechovka kvalitních kousků rajčat ve vlastní šťáve (nebo čerstvá rajčata)
  • hrst bylin - snítka rozmarýnu, pár lístků šalvěje
  • sůl, pepř


Postup:

  • Omyté a osušené maso osolíme, opepříme a zlehka obalíme v mouce. Do hrnce dáme olej a na něm opečeme stroužky česneku, které jsme jen nožem trochu rozmáčkli, aby se uvolnilo aroma. Poté česnek vyjmeme, přidáme plyn a v ochuceném oleji opečeme králičí maso dozlatova. Poté přidáme bylinky, rajčata z plechovky nebo čerstvá, olivy a podlijeme vínem. Přiklopíme a na mírném ohni dusíme doměkka (klidně 2 hodiny). Na závěr dle potřeby dosolíme.
  • V Itálii se tento pokrm podává s opečenou bagetkou nebo bílým chlebem. V našich končinách směle volte brambory nebo špecle.