Před vařením se podíváme na králičí maso optikou čínské dietetiky.
Králík je očima TCM:
- povahy svěží
- chuti sladké
- vstupuje do drah Sleziny a Žaludku
Umí:
- doplnit Qi a rodit tekutiny - nechutenství, poruchy trávení, únava, žízeň, sucho v krku
Budete potřebovat:
- 1 naporcovaného králíka
- 100 ml bílého suchého vína
- pšeničná mouka hladká
- 100 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- hrst černých oliv
- plechovka kvalitních kousků rajčat ve vlastní šťáve (nebo čerstvá rajčata)
- hrst bylin - snítka rozmarýnu, pár lístků šalvěje
- sůl, pepř
Postup:
- Omyté a osušené maso osolíme, opepříme a zlehka obalíme v mouce. Do hrnce dáme olej a na něm opečeme stroužky česneku, které jsme jen nožem trochu rozmáčkli, aby se uvolnilo aroma. Poté česnek vyjmeme, přidáme plyn a v ochuceném oleji opečeme králičí maso dozlatova. Poté přidáme bylinky, rajčata z plechovky nebo čerstvá, olivy a podlijeme vínem. Přiklopíme a na mírném ohni dusíme doměkka (klidně 2 hodiny). Na závěr dle potřeby dosolíme.
- V Itálii se tento pokrm podává s opečenou bagetkou nebo bílým chlebem. V našich končinách směle volte brambory nebo špecle.