Pečené jehněčí koleno se špenátem

Barevně i chuťově vyvážená kombinace masa a svěží zeleniny. Nejdříve se podíváme na obě základní suroviny očima TCM.

Jehněčí maso je:

  • povahy horké
  • chuti sladké
  • s tropismem do Sleziny a Ledvin

Umí:

  • zahřát Slezinu a Ledviny.
  • doplnit Qi, Krev a Esenci Jing.

Špenát je:

  • povahy svěží
  • chuti sladké
  • s tropismem do Tlustého střeva, Žaludku a Jater

Umí:

  • zvlhčit sucho, rodit tekutiny.
  • doplnit Játra, zlepšit zrak.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Na pečení:

  • 4 jehněčí kolena
  • 2 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • tymián
  • sůl a pepř

Na špenát:

  • špenát mražený nebo čerstvý
  • lžíci másla
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

  • Maso omyjeme, dobře nasolíme. Do pekáčku vložíme oloupané a rozčtvrcené kusy cibule a jednotlivé stroužky česneku, který neloupeme. Na to posadíme maso. Přidáme tymián a opepříme. Podlijeme vodou a dáme péct přiklopené do trouby na 160 C. Pečeme doměkka. Následně můžeme zvýšit teplotu na 200 C a opéct dozlatova.
  • Mezitím si připravíme špenát. Na rozpuštěném másle zpěníme cibulku dozlatova, přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Na závěr prolisujeme česnek a zakápneme smetanou. Ještě krátce povaříme, případně na závěr rozmixujeme.
  • Servírujeme pečínku se špenátem, případně můžeme doplnit o vařené brambory. Dobrou chuť.