Barevně i chuťově vyvážená kombinace masa a svěží zeleniny. Nejdříve se podíváme na obě základní suroviny očima TCM.
Jehněčí maso je:
- povahy horké
- chuti sladké
- s tropismem do Sleziny a Ledvin
Umí:
- zahřát Slezinu a Ledviny.
- doplnit Qi, Krev a Esenci Jing.
Špenát je:
- povahy svěží
- chuti sladké
- s tropismem do Tlustého střeva, Žaludku a Jater
Umí:
- zvlhčit sucho, rodit tekutiny.
- doplnit Játra, zlepšit zrak.
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na pečení:
- 4 jehněčí kolena
- 2 cibule
- 10 stroužků česneku
- tymián
- sůl a pepř
Na špenát:
- špenát mražený nebo čerstvý
- lžíci másla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Maso omyjeme, dobře nasolíme. Do pekáčku vložíme oloupané a rozčtvrcené kusy cibule a jednotlivé stroužky česneku, který neloupeme. Na to posadíme maso. Přidáme tymián a opepříme. Podlijeme vodou a dáme péct přiklopené do trouby na 160 C. Pečeme doměkka. Následně můžeme zvýšit teplotu na 200 C a opéct dozlatova.
- Mezitím si připravíme špenát. Na rozpuštěném másle zpěníme cibulku dozlatova, přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Na závěr prolisujeme česnek a zakápneme smetanou. Ještě krátce povaříme, případně na závěr rozmixujeme.
- Servírujeme pečínku se špenátem, případně můžeme doplnit o vařené brambory. Dobrou chuť.