Dýně má tropismus ke Slezině a Žaludku, proto je umí velmi dobře doplnit. Zároveň přeměňuje Tan a vytahuje hnis.
Pro tento recept se nejvíce hodí oranžová dýně Hokkaido, ale guláš lze s úspěchem uvařit i např. z muškátové dýně.
Budete potřebovat:
- 1 dýni hokkaido
- 2 velké cibule
- 1 balení tempehu
- sladkou papriku
- zauzenou papriku
- sůl, pepř
- olej
- možno majoránku
Postup:
Nejdříve si oloupeme cibule a pokrájíme najemno. Také si připravíme dýni, kterou omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kostky. Cibuli osmahneme na dvou lžících rostlinného oleje (slunečnicový či řepkový, ale v létě klidně i na olivovém) dozlatova. Následně přidáme pokrájenou dýni a přidáme koření - plnou čajovou lžičku sladké i zauzené papriky. Osolíme, lehce opepříme, podlijeme vodou a necháme vařit na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Mezitím si nakrájíme tempech na kousky. Jakmile je dýně měkká, přidáme tempeh a ještě společně min. 5 minut povaříme, aby se spojily všechny chutě. Ve stejný okamžik můžeme přidat i majoránku, máte-li rádi, dodá tomu zajímavou chuť :-)
Guláš máme u nás nejraději s těstovinami, ale chutný je i s rýží, nebo brambory.
Přejeme Vám dobrou chuť!