Ingredience na korpus:
- 200 g arašídové mouky (případně mix špaldové a kokosové)
- 120 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
Postup:
Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude. Poté přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být hodně světlá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí). Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou arašídovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu následně ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Ingredience na krém:
- 250 ml smetana na šlehání
- 250 g polotučný tvaroh
- 250 g mascarpone
- med podle chuti
- Maliny nebo jiné ezónní ovoce v množství dle chuti
Postup:
Smetanu ušleháme a přidáme ostatní ingredience, podle chuti osladíme medem. Polovinu malin omyjeme a přidáme do již připraveného krému, společně smícháme. Druhou částí malin ozdobíme dort podle fantazie.
Přejeme, ať se Vám dort povede a chutná!
Poznámka: Arašídovou mouku seženete v dobře zásobené Zdravé výživě.




