Než se pustíme do přípravy houbového vývaru, podíváme se na naše hříbky očima TCM.
Boletus - Niu Gan Jun je:
- povahy neutrální
- chuti slané
- s tropismem do Ledvin a Jater
Umí:
- pročistit horko
- zlepšit stravitelnost těžších jídel
Z pohledu TCM je skvělým nápadem přidávat trochu hub zejména do masových jídel, ale i k vajíčkům, protože svou schopností rozbít akumulace pomáhají trávení.
Co budeme na vývar potřebovat?
- houby - čerstvé přímo z lesa, nebo sušené, domácí i zahraniční, lesní i žampióny. Z těch asijských se asi nejvíce hodí shitake.
- voda - na 500g čerstvých hub nebo dvě velké hrsti sušených budete potřebovat cca 2 litry vody.
- kořenová zelenina, cibule, stonky petrželky, stroužek česneku
- mořská řasa - kombu - 1 plátek
- sůl
Postup:
- Všechny ingredience vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 2 hodiny. Poté scedíme a máme připraveno pro další využití.
Jak podávat:
- Vývar lze pít jen tak, stačí dochutit trochou koriandru/petrželkou a jarní cibulkou, event. zázvorem a kustovnicí.
- Můžete jej krátce povařit s čerstvou zeleninou a zahustit tenkými rýžovými nudlemi.
- Anebo ho využijete jako základ pro přípravu rizota.
Trochu jiný vývar do chladných dní Vás zahřeje nejen na těle, ale díky své houbové vůni i na duši :-)