Asijský houbový vývar

Než se pustíme do přípravy houbového vývaru, podíváme se na naše hříbky očima TCM.

Boletus - Niu Gan Jun je:

  • povahy neutrální
  • chuti slané
  • s tropismem do Ledvin a Jater

Umí:

  • pročistit horko
  • zlepšit stravitelnost těžších jídel

Z pohledu TCM je skvělým nápadem přidávat trochu hub zejména do masových jídel, ale i k vajíčkům, protože svou schopností rozbít akumulace pomáhají trávení.

Co budeme na vývar potřebovat?

  • houby - čerstvé přímo z lesa, nebo sušené, domácí i zahraniční, lesní i žampióny. Z těch asijských se asi nejvíce hodí shitake.
  • voda - na 500g čerstvých hub nebo dvě velké hrsti sušených budete potřebovat cca 2 litry vody.
  • kořenová zelenina, cibule, stonky petrželky, stroužek česneku
  • mořská řasa - kombu - 1 plátek
  • sůl

Postup:

  • Všechny ingredience vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 2 hodiny. Poté scedíme a máme připraveno pro další využití.

Jak podávat:

  • Vývar lze pít jen tak, stačí dochutit trochou koriandru/petrželkou a jarní cibulkou, event. zázvorem a kustovnicí.
  • Můžete jej krátce povařit s čerstvou zeleninou a zahustit tenkými rýžovými nudlemi.
  • Anebo ho využijete jako základ pro přípravu rizota.

Trochu jiný vývar do chladných dní Vás zahřeje nejen na těle, ale díky své houbové vůni i na duši :-)