Podzimu vládne Kovový prvek a s ním i suchost, na kterou jsou nejvíce náchylné Plíce, proto recept na polévku, která posílí Qi Plic a vyživí jejich eventuální suchost. Základem jsou bílé fazolky a zelí.
Nejdříve se blíže podíváme na hlavní suroviny.
Bílé fazole - Cai Dou jsou očima TCM:
- povahy neutrální
- chuti sladké
- vstupují do drah Sleziny, Žaludku, Tenkého a Tlustého střeva, Ledvin
Umí:
- posílit Slezinu a harmonizovat Žaludek - nevolnost, škytavka
- doplnit Ledviny
Zelí Juan Xi Cai je očima TCM:
- povahy svěží
- chuti sladké
- s tropismem do Plic, Žaludku a Močového měchýře
Umí:
- pročistit horko z Plic i Žaludku - kašel, pálení žáhy, zápach z úst
- uvolnit obtížné močení - pálení a řezání při močení
Budeme potřebovat:
- 200 g bílých fazolí (předem uvařených nebo konzervovaných)
- 300 g bílého zelí
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 2 větší cibule
- 1 mrkev
- 1 PL hladké špaldové mouky na zahuštění (nemusí být)
- 1 PL sladké mleté papriky a 1 ČL zauzené mleté papriky
- 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- sůl, nové koření, bobkový list a pepř
- čerstvé bylinky na ozdobení
Postup:
- Na tuku osmahneme do zlatova nadrobno nakrájené cibule, na závěr poprášíme moukou a krátce osmahneme. Podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme nadrobno pokrájené zelí, na kostičky nakrájenou mrkev, obě papriky, bobkový list, nové koření a kuličky pepře a vaříme spolu ca 20 minut. Poté přidáme uvařené nebo konzervované fazolky, společně povaříme dalších 10 minut a polévku dochutíme lahůdkovým droždím, event. solí. Také je možno zakápnout trochou sladké smetany pro zjemnění a na závěr ozdobíme bylinkami.
- Podáváme jen tak nebo s krajíčkem dobrého kváskového chleba. Dobrou chuť!