Fazolová polévka se zelím

Podzimu vládne Kovový prvek a s ním i suchost, na kterou jsou nejvíce náchylné Plíce, proto recept na polévku, která posílí Qi Plic a vyživí jejich eventuální suchost. Základem jsou bílé fazolky a zelí.

Nejdříve se blíže podíváme na hlavní suroviny.

Bílé fazole - Cai Dou jsou očima TCM:

  • povahy neutrální
  • chuti sladké
  • vstupují do drah Sleziny, Žaludku, Tenkého a Tlustého střeva, Ledvin

Umí:

  • posílit Slezinu a harmonizovat Žaludek - nevolnost, škytavka
  • doplnit Ledviny


Zelí Juan Xi Cai je očima TCM:

  • povahy svěží
  • chuti sladké
  • s tropismem do Plic, Žaludku a Močového měchýře

Umí:

  • pročistit horko z Plic i Žaludku - kašel, pálení žáhy, zápach z úst
  • uvolnit obtížné močení - pálení a řezání při močení

Budeme potřebovat:

  • 200 g bílých fazolí (předem uvařených nebo konzervovaných)
  • 300 g bílého zelí
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 PL hladké špaldové mouky na zahuštění (nemusí být)
  • 1 PL sladké mleté papriky a 1 ČL zauzené mleté papriky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sůl, nové koření, bobkový list a pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Postup:

  • Na tuku osmahneme do zlatova nadrobno nakrájené cibule, na závěr poprášíme moukou a krátce osmahneme. Podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme nadrobno pokrájené zelí, na kostičky nakrájenou mrkev, obě papriky, bobkový list, nové koření a kuličky pepře a vaříme spolu ca 20 minut. Poté přidáme uvařené nebo konzervované fazolky, společně povaříme dalších 10 minut a polévku dochutíme lahůdkovým droždím, event. solí. Také je možno zakápnout trochou sladké smetany pro zjemnění a na závěr ozdobíme bylinkami.
  • Podáváme jen tak nebo s krajíčkem dobrého kváskového chleba. Dobrou chuť!