Pokud ne, můžete si upéct kuře klasicky, ale nebude to mít ten nádech odcházejícího léta a přicházejícího podzimu.
Ale nejdříve se podíváme na kuřecí maso očima TCM, které je:
- povahy teplé
- chuti sladké
- s tropismem do Sleziny, Žaludku a Ledvin
Umí:
- zahřát Střed a posílit trávení - např. poruchy trávení, řídká stolice, nechutenství
- doplnit Qi a Krev - rekonvalescence po nemoci a po velkém výdeji energie - např. sportovním výkonu
- posílit Ledviny a doplnit Esenci Jing - projevy stárnutí jako předčasné šedivění vlasů, bolesti v bedrech a kolenou, zapomnětlivost, neplodnost, amenorea atd.
V dnešním světě je to s kuřecím masem ošemetné kvůli podmínkám chovu a zpracování, nicméně biokuře z volného chovu tyto prospěšné vlastnosti mít bude :-)
Budete potřebovat:
- jedno celé kuře
- 2 hrsti sušeného sena z prověřeného zdroje (lze sehnat i e-shopech pro gurmány)
- sůl
- pekáč s víkem
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 C. Celé kuře dobře omyjeme, osušíme a osolíme na povrchu i zevnitř. V pekáčku utvoříme lůžko ze sena a do něj vložíme kuře. Několik snítek dáme i nahoru a vše zaklopíme a vložíme do trouby. A min. 1,5 hodiny dle velikosti kuřete nekoukáme, ani nepodléváme, nepícháme, prostě nic. Trpělivě čekáme. Pak už stačí kuře vyndat z jeho senného domečku, očistit případná snítka, naporcovat a hodovat :-)
- Takto upečené kuře je bez šťávy a jemné delikátní chuti, proto volte i chuťově méně výrazné přílohy - např. bramborovou kaši, nebo rýži s houbovým přelivem. Dobrou chuť!