Než se pustíme do přípravy polévky, podíváme se na cuketu očima TCM.
Cuketa - Zhi Gua je:
- svěží povahy
- sladké chuti
- vstupuje do drah Žaludku a Močového měchýře
Umí:
- pročistit horko, rodit tekutiny - pálení žáhy, žízeň, pocit suchosti v ústech a krku, zápach z úst, pálení při močení
- odvést vlhko a horkost - záněty močových cest, otoky, ekzémy, dermatitidy, popáleniny
Tip: V případě kožních potíží a popálenin (1-2. stupně, od 3. stupně je třeba odborného ošetření) přiložit nakrájenou cuketu či okurku na postižené místo jako obklad.
Ingredience na polévku:
- jedna vetší cuketa (mladou netřeba loupat, starší oloupaná a zbavená semínek)
- 2 cibule
- 4 brambory
- 50 g propraných a spařených jáhel (horká voda z nich odejme případnou hořkost)
- 3 lžíce másla, nebo sádla či olivového oleje
- velká hrst čerstvého či mraženého kopru
- 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 100 ml sladké smetany nebo trocha olivového oleje
- umeocet na dochucení
Postup:
- Zeleninu si očistíme a pokrájíme na větší kousky. Ve vyšším hrnci necháme rozpustit máslo a přidáme zeleninu, kterou osolíme. Necháme ji na mírném plameni opékat až 10 minut. Na závěr přidáme okapané jáhly, které také zlehka osmahneme. Vše zalijeme horkou vodou nebo vývarem, podle potřeby dosolíme a lehce opepříme a necháme vařit 15-20 minut, dokud vše nezměkne.
- Následně polévku rozmixujeme dohladka, event. propasírujeme, aby byla dokonale hladká.
- A nyní už jen dochucujeme - trochou smetany a spoustou kopru, krátce povaříme a finální ladění ponecháme umeoctu, soli a pepři. Pokud nedáme smetanu, můžeme před podáváním zakápnout olivovým olejem.
- Podáváme s vejcem natvrdo nebo ztraceným, event. osmaženými kostičkami z tofu.