Topinamburové krokety plněné kopřivami

 

Z pohledu TCM je topinambura neboli též jeruzalémský/židovský artyčok:

  • neutrální povahy
  • sladké chuti
  • vstupuje do drah Plic, Tlustého střeva, Sleziny a Jater
  • Posilují Slezinu a pomáhají tvorbě krve. Zároveň umí posílit Játra a detoxikovat je. A v obou účincích jim bude pomáhat i přidaná kopřiva.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g topinambur
  • 75 g čerstvých kopřivových výhonků
  • 1 vejce
  • na špičku muškátového oříšku
  • malou lžičku soli
  • ca 150 g strouhanky, záleží na vsákavosti surovin
  • trojobal (hl. mouka, vajíčko a strouhanka) na obalování
  • olej/sádlo na smažení

Postup
Topinambury pečlivě omyjte a vydrbejte kartáčkem. Podle potřeby je pokrájejte na přibližně stejné dílky a uvařte do měkka v osolené vodě. Je třeba je hlídat, mají tendenci se během mžiku rozvařit. Dlouho jsou tvrdé a najednou se pomalu rozpadají.

Mezitím si spařte a nasekejte kopřivy nadrobno. Slijte vodu z topinamburů, rozmělněte je vidličkou, přidejte spařené kopřivy, jedno vejce, muškátový oříšek a sůl. Postupně přidávejte strouhanku, vždy dobře promíchejte. Vzniklá hmota by se měla dobře tvarovat, neměla by se rozpadat v rukách.

Tvořte válečky, které obalujte v mouce, vejci a strouhance a smažte na rozpáleném oleji po každé straně ca 2 minuty, záleží na tlouštce válečku.

Přejeme dobrou chuť. Tento nevšední recept je z krásné Květinové kuchařky.