Z pohledu TCM je topinambura neboli též jeruzalémský/židovský artyčok:
- neutrální povahy
- sladké chuti
- vstupuje do drah Plic, Tlustého střeva, Sleziny a Jater
- Posilují Slezinu a pomáhají tvorbě krve. Zároveň umí posílit Játra a detoxikovat je. A v obou účincích jim bude pomáhat i přidaná kopřiva.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500 g topinambur
- 75 g čerstvých kopřivových výhonků
- 1 vejce
- na špičku muškátového oříšku
- malou lžičku soli
- ca 150 g strouhanky, záleží na vsákavosti surovin
- trojobal (hl. mouka, vajíčko a strouhanka) na obalování
- olej/sádlo na smažení
Postup
Topinambury pečlivě omyjte a vydrbejte kartáčkem. Podle potřeby je pokrájejte na přibližně stejné dílky a uvařte do měkka v osolené vodě. Je třeba je hlídat, mají tendenci se během mžiku rozvařit. Dlouho jsou tvrdé a najednou se pomalu rozpadají.
Mezitím si spařte a nasekejte kopřivy nadrobno. Slijte vodu z topinamburů, rozmělněte je vidličkou, přidejte spařené kopřivy, jedno vejce, muškátový oříšek a sůl. Postupně přidávejte strouhanku, vždy dobře promíchejte. Vzniklá hmota by se měla dobře tvarovat, neměla by se rozpadat v rukách.
Tvořte válečky, které obalujte v mouce, vejci a strouhance a smažte na rozpáleném oleji po každé straně ca 2 minuty, záleží na tlouštce válečku.
Přejeme dobrou chuť. Tento nevšední recept je z krásné Květinové kuchařky.
