Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 menší pórek
- hrstičku sušených hub jidášovo ucho
- jednu větší mrkev
- 1 uzené nebo marinované tofu
- 250 g rýže natual, my zvolili basmati
- 1 lžíci sezamového oleje
- sójovou omáčku Yamato Shoyu na dochucení
- sůl, pepř
Postup
Nejdříve si s předstihem (min. 30 minut) namočíme houby do převařené horké vody a necháme je nabobtnat. Následně si očistíme a pokrájíme pórek na menší kousky - půlkolečka. Připravíme si i mrkev a tofu na menší kousky.
Do kastrolu dáme olej a přidáme pórek. Krátce orestujeme. Následně přidáme mrkev a lehce osolíme (spíš méně, ve finále "dosolíme" sójovou omáčkou) a opepříme. Restujeme chvíli společně. Mezitím si slejeme jidášovo ucho a pokrájíme na malé kousky. Přidáme k zelenině, mírně podlijeme a vaříme min. 15 minut, aby byla houba dostatečně povařená.
Mezitím si propláchneme rýži a dáme ji vařit se špetkou soli a oleje. Možno přidat 1tobolku kardamonu. Před koncem varu přidáme tofu na prohřátí. Odstavíme z plotny a dochutíme yamato shoyu. Podáváme s rýží.
Z pohledu TCM tento pokrm posílí střed - Slezinu, doplní Qi a Krev, pročišťuje Plíce, podpoří Ledviny.

