Celozrnná rýže s pórkem a jidášovým uchem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 menší pórek
  • hrstičku sušených hub jidášovo ucho
  • jednu větší mrkev
  • 1 uzené nebo marinované tofu
  • 250 g rýže natual, my zvolili basmati
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • sójovou omáčku Yamato Shoyu na dochucení
  • sůl, pepř

 

Postup

Nejdříve si s předstihem (min. 30 minut) namočíme houby do převařené horké vody a necháme je nabobtnat. Následně si očistíme a pokrájíme pórek na menší kousky - půlkolečka. Připravíme si i mrkev a tofu na menší kousky.

Do kastrolu dáme olej a přidáme pórek. Krátce orestujeme. Následně přidáme mrkev a lehce osolíme (spíš méně, ve finále "dosolíme" sójovou omáčkou) a opepříme. Restujeme chvíli společně. Mezitím si slejeme jidášovo ucho a pokrájíme na malé kousky. Přidáme k zelenině, mírně podlijeme a vaříme min. 15 minut, aby byla houba dostatečně povařená.

Mezitím si propláchneme rýži a dáme ji vařit se špetkou soli a oleje. Možno přidat 1tobolku kardamonu. Před koncem varu přidáme tofu na prohřátí. Odstavíme z plotny a dochutíme yamato shoyu. Podáváme s rýží. 

Z pohledu TCM tento pokrm posílí střed - Slezinu, doplní Qi a Krev, pročišťuje Plíce, podpoří Ledviny.