Český název:
- Rosolovka řasotvará
Farmakologický název:
- Fructificatio Tremellae
Český překlad:
- Bílé dřevěné ucho
Popis:
- Parazitující houba. Její plodnice je téměř 7,5 cm dlouhá, složená z tenkých, větvených a vždy vzpřímených kapraďovitě uspořádaných listů s křehkým okrajem a texturou připomínající mořské řasy. Chuťově je velice zajímavá. Je totiž jemná a přitom křupavá. V čínské kuchyni je rosolovka tradičně využívána v přípravě celé řady pokrmů (rizota, polévky, ale i sladká jídla). Nejčastěji se používá k výrobě polévky nazvané luk mei často v kombinaci s cicimkem čínským, sušeným longanem a dalšími ingrediencemi. Také se používá k výrobě některých nápojů a zmrzlin. Má vysoký obsah minerálů (vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík,…) a sladkou chuť. Je součástí polévkové směsi Obnova základu.
Účinky z pohledu moderní medicíny:
- zvlhčuje sliznice
- odstraňuje suchý kašel a sucho v krku
- pomáhá u horečnatých onemocnění (zejména u dětí)
- pomáhá při rekonvalescenci (zejména po horečnatých onemocněních)
- má protinádorový potenciál
- zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie
- podpora imunitního systému
- kardiovaskulární nemoci
- hypertenze
- protizánětlivé účinky
Doporučený recept při rekonvalescenci je rýže s rosolovkou:
- Bai Mu Er 25g
- bílá rýže (nejlépe kulatozrná) 50g
- třtinový cukr/maltóza/med 1 lžička
Rosolovku nejdříve namočíme podle návodu, následně nakrájíme na drobné kousky a dáme vařit společně s bílou rýží. Vaříme velmi dlouhou dobu, dokud se rýže zcela nerozvaří. Na závěr osladíme. Rosolovku můžete zakoupit v našem e-shopu.