Rosolovka řasotvará

Český název:

  • Rosolovka řasotvará

Farmakologický název:

  • Fructificatio Tremellae

Český překlad:

  • Bílé dřevěné ucho

Popis:

  • Parazitující houba. Její plodnice je téměř 7,5 cm dlouhá, složená z tenkých, větvených a vždy vzpřímených kapraďovitě uspořádaných listů s křehkým okrajem a texturou připomínající mořské řasy. Chuťově je velice zajímavá. Je totiž jemná a přitom křupavá. V čínské kuchyni je rosolovka tradičně využívána v přípravě celé řady pokrmů (rizota, polévky, ale i sladká jídla). Nejčastěji se používá k výrobě polévky nazvané luk mei často v kombinaci s cicimkem čínským, sušeným longanem a dalšími ingrediencemi. Také se používá k výrobě některých nápojů a zmrzlin. Má vysoký obsah minerálů (vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík,…) a sladkou chuť. Je součástí polévkové směsi Obnova základu.

Účinky z pohledu moderní medicíny:

  • zvlhčuje sliznice
  • odstraňuje suchý kašel a sucho v krku
  • pomáhá u horečnatých onemocnění (zejména u dětí)
  • pomáhá při rekonvalescenci (zejména po horečnatých onemocněních)
  • má protinádorový potenciál
  • zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie
  • podpora imunitního systému
  • kardiovaskulární nemoci
  • hypertenze
  • protizánětlivé účinky

Doporučený recept při rekonvalescenci je rýže s rosolovkou:

  • Bai Mu Er 25g
  • bílá rýže (nejlépe kulatozrná) 50g
  • třtinový cukr/maltóza/med 1 lžička

Rosolovku nejdříve namočíme podle návodu, následně nakrájíme na drobné kousky a dáme vařit společně s bílou rýží. Vaříme velmi dlouhou dobu, dokud se rýže zcela nerozvaří. Na závěr osladíme. Rosolovku můžete zakoupit v našem e-shopu.