Jistě jste si všimli, že v srpnu se stmívá čím dál dříve a že rána jsou chladnější. Není divu. Chladný Yin si pomalu, ale jistě přebírá vládu nad hřejivým Yangem. V tomto čase (3. září) se nacházíme v období Chu Shu – Konec horka, které skončí 7. září. Po něm nastoupí Bai Lu – Bílá rosa a chlad bude zase o něco citelnější.
Kov je charakterizován jako malá Yin. A Yin nám velí se stáhnout do svého nitra. V souladu s tímto vesmírným řádem se příroda chystá na odpočinek. Stromy stahují mízu ke kořenům a barevné listy dodávají optimismus do pošmourných dní. Tep přírody zpomaluje a stejně bychom měli přibrzdit i my, jen tak budeme žít v souladu s přírodními cykly.
„Tři podzimní měsíce se nazývají „naplňování a dozrávání“. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se. Qi Nebes se stává ostřejší a Qi Země se projasňuje. Člověk má chodit dříve spát, vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven,“ se praví v moudré Vnitřní knize Žlutého císaře.
Kovovou energii též nese bílá, stříbrná či zlatavá barva. Je tak namístě prosvětlit své domovy těmito barvami např. v podobě dekorací, polštářů či drahých kamenů.
Kov je z pohledu tradiční čínské medicíny spojen se dvěma orgány: Plícemi a Tlustým střevem (vnímáno jako energetické orgány). Plíce hrají klíčovou roli v naší obranné energii nazývané Wei Qi. Je proto vhodné je posílit správnou stravou a dechovými cvičeními. Chuť, jež se s Plícemi pojí, je ostrá (pikantní). Její energie je rozptylující, protože pomáhá přirozené funkci Plic distribuovat oživující Qi po celém těle. Ostrá chuť vstupuje do Plic a čistí je od hlenu. Zároveň podporuje trávení, vypuzuje plyny, rozhýbává Qi a Krev, otevírá póry a rozptyluje chlad. Proto se ostrý zázvor tak skvěle hodí na nachlazení – svou chutí otevře povrch těla a chlad vyžene ven.
Mezi ostré potraviny dále řadíme např. jarní cibulku, cibuli, česnek, ředkvičky, ředkve, tuřín, kedlubnu, papriky, fenykl, křen, pepř, majoránku, rozmarýn, mátu, anýz, kopr, bazalku, muškátový oříšek, skořici a hřebíček. Nadměrná konzumace ostré chuti však oslabuje Plíce a Játra, poškozuje šlachy! V každé krmi by ideálně měly být zastoupeny všechny chutě (ostrá, sladká, kyselá, slaná a hořká), jen nyní si můžeme ostré dopřát trochu více, tělo to snese. A základní potravinou je rýže, která velmi dobře Kov vyživuje. Té kvalitní si naopak můžete dopřát poměrně dost.
Kov je kromě ztišení se a stahování pozornosti dovnitř spojen s řádem a disciplínou. Podzim je tak ideální období pro studium. To Marie Terezie vymyslela dobře, že v září se studenti navrací do školních lavic :-)
Využijte kovové energie ke studiu i Vy a užívejte si barevnou hru podzimních dní.
P. S. Máme pro Vás nachystaný nový běh Studia pěti dovedností v rámci naší školy tradiční čínské medicíny. Hlásit se můžete ZDE.
Anebo si můžete vybrat z několika skvělých seminářů pro veřejnost.