Pro léčebné účinky se sbírají nejen listy, ale také celé lodyhy a kořeny. V našich končinách je tradiční sběr listů, proto si k nim povíme více.
Z pohledu TCM jsou listy kopřivy:
- chuti slané, trochu ostré a sladké,
- povahy neutrální a chladné.
- tropizmus mají k Játrům, Plicím a Močovému měchýři.
Umí:
- podpořit močení, pročistit horko a vyplavit vlhkost z těla ven - používá se například při otocích, ztuhlých kloubech nebo premenstruačním zadržování vody.
- vyhnat větrnou vlhkost a větrnou horkost - zejména při bolesti a snížené hybnosti kloubů, u kožních vyrážek vlhké a horké povahy.
- ochladit a vyživit Krev - užitečná zejména u silného menstruačního krvácení nebo "špinění" uprostřed cyklu.
- změkčit tvrdé - od nepaměti se využívala k léčbě kamínků v moči a při močových kamenech.
V lidovém léčitelství se kopřiva cení pro její schopnost léčit chudokrevnost a podpořit tvorbu mateřského mléka. Ale účinná je například i proti chřipkovým virům.
Užívat lze v odvaru, ale skvělá je teď na jaře i v kuchyni. Z právě rašících lístků si lze připravit chutný špenát, nebo celou řadu nádivek.
Jen pozor! Vařením se její žahavost nesníží. Je proto třeba výhonky nasekat nadrobno, aby se její "žahadla" polámala, a pak teprve tepelně upravit. Pokud si ji dopřáváte v podobě thé, nemusíte se obávat, odvar už nežahá :-)
A ještě jedno upozornění. Nedoporučuje se ji užívat déle než měsíc v kuse, poté je dobré si dát alespoň týden pauzu.
O kopřivě se dokonce zpívá v dětské písničce:
"Kopřivo, kopřivo, stojíš trochu nakřivo. Postav se rovně!
Co je Ti po mě?! Já se jen tak válím, a když chci tak pálím!"