Ta vychází z toho, že každá potravina se vyznačuje nějakou povahou, chutí a tropismem, čímž ovlivňuje vnitřní pochody lidského těla.
Povaha napoví, zda potravina organismus zahřeje či ochladí, nebo v tomto směru zachová status quo. Rozlišujeme studenou, svěží, neutrální, teplou a horkou povahu.
Pět chutí uvede Qi do pohybu.
- Ostrá chuť má schopnost Qi rozptýlit.
- Kyselá naopak uchovává, zadržuje, zpevňuje a svírá.
- Sladká doplňuje a prospívá, harmonizuje.
- Hořká vyvolává sestup a vypouštění, vysušuje a doplňuje Yin.
- Slaná chuť vyvolá vyprázdnění (dobře známý účinek slaných minerálních vod :), změkčuje tvrdé a rozptyluje akumulace.
Tropismus odkazuje na akupunkturní dráhu/dráhy, do kterých potravina vstupuje a kde tedy bude nejvíce působit.
A nyní zpět k vodním obratlovcům. Kapr je zástupce sladkovodních ryb, které jsou většinou neutrální či teplé povahy a chuti sladké nebo slané. Oproti tomu mořské ryby bývají svěží až chladné povahy a chuti slané.
Kapr je očima TCM:
- neutrální povahy
- chutě sladké
- s tropismem do Sleziny a Žaludku
Umí:
- posílit trávení – nechutenství, únava (horší po jídle), bledost, hubnutí, potíže s memorováním
- odvést vodu – otoky, tíha končetin, narušené močení, průjem, sklon k obezitě
- spustit laktaci (ideálně v podobě dlouho taženého vývaru s mrkví, petrželí, celerem a zeleným čajem bancha, na konci se vše rozmixuje v hustou směs a ohřáté užívá po šálcích)
Losos je očima TCM:
- teplé povahy
- chuti sladké a slané
- s tropismem do Sleziny, Žaludku a Ledvin
Umí:
- posílit trávení – nechutenství, kašovitá stolice
- doplnit Qi a Krev – únava, zimomřivost
- zahřát Yang – impotence, hojné močení (hlavně v noci), otoky
Každá rybička nám prospěje trochu jinak. Kapr napřírodno více vyživí a poradí si s patologickou vlhkostí a losos rychleji doplní energii a zahřeje. Obě jsou velmi prospěšné, pokud je citlivě připravíme. A když zvolíme rozumnou přílohu.
K lososu výborně ladí dušený špenát, neboť má svěží povahu, což teplou povahu lososa hezky termodynamicky vyváží. Kapru lahodí bramborová kaše nebo i ten obligátní salát, když ho trochu odlehčíme a místo majolky dáme třeba zakysanou smetanu s trochou hořčice, místo klasické cibule jarní cibulku, nebo rovnou sáhneme po vídeňské verzi :-)
Obalovaný a smažený kapr do sebe totiž dostane velké množství horka, což může vést až ke vzniku další vlhkosti a hlenu (Tan), což z něj už tak prospěšný pokrm nečiní. Alespoň, že stále máme kapří polévku, jejíž posilující energii umocňuje kořenová zelenina.
Ať už jste příznivcem klasiky nebo moderny, vychutnejte si štědrovečerní pokrm s radostí a pokojem v duši, neboť pak se i smažený kousek řízku promění v božskou manu!