Podle tradiční čínské medicíny je třeba žít v souladu s aktuálním ročním obdobím. Jaro je v plném proudu, máme tedy nejvyšší čas se naladit na nové energie. Jaká doporučení pro nás mají dávní mistři TCM?
Tři jarní měsíce se nazývají „rozvíjení nového a odstranění starého“
„Vše v přírodě klíčí a roste, bují a rozkvétá. Lidé by měli chodit spát s příchodem noci a dříve vstávat. S rozpuštěnými vlasy a ve volném oděvu se procházet dlouhým krokem po zahradě, aby se cítili příjemně. Je třeba chránit nový život, být velkorysý a ne hašteřivý. Takové konání odpovídá jarní Qi a taková je cesta pěstování Qi v jarním období,“ toto se o jaru píše ve Vnitřní knize Žlutého císaře, v kapitole Sladění ducha a Qi čtyř ročních období.
Jaro je spojeno s elementem Dřeva. Z klimatických podmínek s Větrem. Játry a Žlučníkem coby energetickými orgány, zelenou barvou, dětstvím či ránem. Je to prostě malý YANG. Čas, kdy se příroda i naše tělo probouzí ze zimního spánku.
Jaro je naplněno dynamickou energií nových počátků. Nadchází čas růstu, pohybu, expanze. Jarní Qi stoupá nahoru, do všech směrů a zajišťuje prostupnost organismu. Qi proudí silně a potřebuje podporu ve volném pohybu. Tělo je nastaveno, aby přirozeně odbourávalo, proto je opravdu ideální čas na půsty a očisty.
Je nutné rozhýbat Qi a upravit svou stravu. Děkujeme hutnějším a slanějším pokrmům, které nás vyživovaly v zimě a ve své stravě vítáme lehké jarní dobroty plné zelené barvy a kyselé a sladké chuti.
Namístě je:
- Prosté jídlo, jednoduché kombinace, monodieta
- Pravidelnost ve stravě
- Zelené potraviny
- Klíčící výhonky
- Hořké divoce rostoucí byliny
- Kyselá chuť
Je vhodné si dopřávat:
- naolejování těla
- koupele
- saunu
- masáže
- pohyb, a HLAVNĚ ten v přírodě :-)
Potraviny jarního času by měly podpořit volný pohyb Qi, Slezinu a Játra. Doporučuje se proto konzumovat:
- obiloviny všech druhů (špalda, staré druhy pšenice)
- hrách, fazole, čočka
- uskladněná kořenová zelenina, cibule
- jarní zelenina (ředkvička, petrželka, hlávkový salát, pažitka, jarní cibulka, petrželka)
- divoké byliny jako např: listy pampelišky, sedmikrásky, kopřiva, fialka, jitrocel, bez černý, kopr, polníček, ptačinec, česnek medvědí, meduňka, lichořeřišnice, kontryhel
- naklíčené výhonky, zelené trávy, mikrořasy
- zelený čaj
Čemu se raději vyhnout jsou:
- chemicky zpracované potraviny
- uzeniny, maso
- sýry, mléčné výrobky
- mouka, cukr, káva
A určitě je dobré omezit sledování televize, počítače, mobilu a vyhnout se žroutům energie, jako jsou třeba nákupní centra atd. Ale to nejen na jaře :-).
Na jaře je tedy nezbytné podpořit volný pohyb Qi, Slezinu a Játra. Neboť, kdo se protiví zákonům pěstování jarní Qi, nemůže se v těle rodit počáteční jarní Yang a dochází k chorobným změnám jaterní Qi. To může mít za následek bolesti hlavy, podrážděnost, zarudlé oči či psychickou labilitu. Zato, když následujeme přírodní zákonitosti světa, jsme v harmonii, a tedy i ve zdraví????
Užívejte jara plnými doušky!