Být v souladu s jarní Qi

Podle tradiční čínské medicíny je třeba žít v souladu s aktuálním ročním obdobím. Jaro je v plném proudu, máme tedy nejvyšší čas se naladit na nové energie. Jaká doporučení pro nás mají dávní mistři TCM?

Tři jarní měsíce se nazývají „rozvíjení nového a odstranění starého“
„Vše v přírodě klíčí a roste, bují a rozkvétá. Lidé by měli chodit spát s příchodem noci a dříve vstávat. S rozpuštěnými vlasy a ve volném oděvu se procházet dlouhým krokem po zahradě, aby se cítili příjemně. Je třeba chránit nový život, být velkorysý a ne hašteřivý. Takové konání odpovídá jarní Qi a taková je cesta pěstování Qi v jarním období,“ toto se o jaru píše ve Vnitřní knize Žlutého císaře, v kapitole Sladění ducha a Qi čtyř ročních období.

Jaro je spojeno s elementem Dřeva. Z klimatických podmínek s Větrem. Játry a Žlučníkem coby energetickými orgány, zelenou barvou, dětstvím či ránem. Je to prostě malý YANG. Čas, kdy se příroda i naše tělo probouzí ze zimního spánku.

Jaro je naplněno dynamickou energií nových počátků. Nadchází čas růstu, pohybu, expanze. Jarní Qi stoupá nahoru, do všech směrů a zajišťuje prostupnost organismu. Qi proudí silně a potřebuje podporu ve volném pohybu. Tělo je nastaveno, aby přirozeně odbourávalo, proto je opravdu ideální čas na půsty a očisty.

Je nutné rozhýbat Qi a upravit svou stravu. Děkujeme hutnějším a slanějším pokrmům, které nás vyživovaly v zimě a ve své stravě vítáme lehké jarní dobroty plné zelené barvy a kyselé a sladké chuti.

Namístě je:

  • Prosté jídlo, jednoduché kombinace, monodieta
  • Pravidelnost ve stravě
  • Zelené potraviny
  • Klíčící výhonky
  • Hořké divoce rostoucí byliny
  • Kyselá chuť


Je vhodné si dopřávat:

  • naolejování těla
  • koupele
  • saunu
  • masáže
  • pohyb, a HLAVNĚ ten v přírodě :-)

Potraviny jarního času by měly podpořit volný pohyb Qi, Slezinu a Játra. Doporučuje se proto konzumovat:

  • obiloviny všech druhů (špalda, staré druhy pšenice)
  • hrách, fazole, čočka
  • uskladněná kořenová zelenina, cibule
  • jarní zelenina (ředkvička, petrželka, hlávkový salát, pažitka, jarní cibulka, petrželka)
  • divoké byliny jako např: listy pampelišky, sedmikrásky, kopřiva, fialka, jitrocel, bez černý, kopr, polníček, ptačinec, česnek medvědí, meduňka, lichořeřišnice, kontryhel
  • naklíčené výhonky, zelené trávy, mikrořasy
  • zelený čaj

Čemu se raději vyhnout jsou:

  • chemicky zpracované potraviny
  • uzeniny, maso
  • sýry, mléčné výrobky
  • mouka, cukr, káva


A určitě je dobré omezit sledování televize, počítače, mobilu a vyhnout se žroutům energie, jako jsou třeba nákupní centra atd. Ale to nejen na jaře :-).

Na jaře je tedy nezbytné podpořit volný pohyb Qi, Slezinu a Játra. Neboť, kdo se protiví zákonům pěstování jarní Qi, nemůže se v těle rodit počáteční jarní Yang a dochází k chorobným změnám jaterní Qi. To může mít za následek bolesti hlavy, podrážděnost, zarudlé oči či psychickou labilitu. Zato, když následujeme přírodní zákonitosti světa, jsme v harmonii, a tedy i ve zdraví????

Užívejte jara plnými doušky!